PÅ JAKT: Anne Hansen Ree er opptatt av hva andre forskere har funnet, og nileser programmet. Foto: Anne Grete Storvik

– Jeg vil jo vite hva de andre forskerne har bedrevet siden sist

Onkolog Anne Hansen Ree ved Akershus universitetssykehus (Ahus) er spent på om andre forskningsmiljøer er på samme spor som henne og kollegene.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO (Dagens Medisin):  – Jeg vil vite hva institusjoner internasjonalt har bedrevet det siste året, så jeg er veldig nysgjerrig – er det noen som er kommet lengre enn oss? 

Det sier onkolog og forsker Anne Hansen Ree, som også tatt turen til ASCO for å oppdatere seg på hva andre forskere gjør på samme felt som hun holder på med nå.

Ree viser til forskningen som studiegruppen nå er i gang med.

Like før avreise ble den aller første pasienten i studien hun leder inkludert. 

I studien undersøker Ree og medforskerne om pasienter med spredning av tykk- og endetarmskreft som får standardbehandling med en vanlig og rimelig cellegift:  5-fluorouracil, oksaliplatin (FLOX), kan få bedre effekt om dette kombineres med immunterapien nivolumab (Opdivo). 

– Immunterapi er ekstremt kraftfullt, men da må svulsten være immunogen.

– Malignt melanom er jo «kroneksemplet» på dette, sier hun. Når det gjelder tarmkreft, har veldig få pasienter immunogen svulst i utgangspunktet. 

– I tidligere studier har vi sett at når vi gir en viss dose av FLOX, gjør vi svulsten immunogen og aktiverer pasientens immunsystem. Men man må gi akkurat passe dose. 

Hundre pasienter skal inkluderes i studien, 50 vil enten få standardbehandling med FLOX kontinuerlig - eller kombinasjonsbehandling som består av to FLOX-kurer etterfølgt av to kurer med immunterapilegemidlet, som så blir repetert.

Studien er støttet av Kreftforeningen. Sponsor er Akershus universitetssykehus (Ahus). Fire andre sykehus deltar. Legemiddelselskapet har gitt nivolumab gratis. 
Anne Hansen Ree opplyser at hun ikke har noen interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS