TESTER PASIENTER UNDER 60 ÅR: I Norge er man pålagt å teste alle tarmkreftpasienter under 60 år for Lynch syndrom, sier overlege Christian Kersten, som er tilstede på årets ASCO-kongress i Chicago. Foto:

Flere nye kreftformer knyttes til Lynch syndrom

Forskere har analysert prøver fra mer enn 15.000 svulster fra pasienter med 50 ulike former for avansert kreft.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO (Dagens Medisin): En studie på 15.000 svulstprøver viser at pasienter med svulster som har høye nivåer av MSI H -  en markør som assosieres med et stort antall genetiske mutasjoner i svulsten - har større sannsynlighet for å ha Lynch syndrom.

Studien er løftet frem av ASCO, og ble presentert lørdag på kreftkongressen i Chicago.

MSI indikerer feil i gen-reparasjonssystemet.

To til fem prosent av alle pasienter med tykk- og endetarmskreft kan ha Lynch syndrom, ifølge Helsedirektoratet.

Forfatterne av studien mener nå at alle pasienter med MSI-H-svulster skal testes for Lynch syndrom, uansett hvilken krefttype de har.

Overlege og onkolog ved Sørlandet sykehus, Christian Kersten, som er til stede i Chicago peker på at det er snakk om en liten gruppe pasienter.

– I Norge er vi pålagt å teste alle tarmkreftpasienter under 60 år for Lynch syndrom, sier Kersten

– Det er imidlertid viktig, når det gjelder unge pasienter med Lynch syndrom, at man ikke kun tenker på de organene man «har ansvar for», men at de må følges opp bredere, sier han.

De vanligste kreftsykdommene som hittil er assosiert med Lynch er tarmkreft og gynekologisk kreft. Men pasienter med syndromet har høyere risiko for å utvikle også andre krefttyper. Og forskerne, fra Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, fant at Lynch syndrom knyttes til flere kreftformer enn det man tidligere har trodd.

I fjor godkjente de amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA) en immunterapi, pembroluzimab, til bruk for alle metastatiske MSI-H-svulster, uansett type.
I USA er nå bruken av MSI-testing av svulster anbefalt fra et nettverk av de store kreft-sykehusene (NCCN) for å identifisere pasienter som kan ha stor nytte av denne immunterapien.

Christian Kersten oppgir at han ikke har noen interessekonflikter knyttet til denne saken.

Powered by Labrador CMS