Studie støtter forlenget immunterapi-behandling

Lungekreftpasienter kan ha nytte av atezolizumab selv om sykdommen har forverret seg, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO: På kreftkonferansen ASCOs siste dag, ble det lagt frem nye analyser fra OAK-studien på lungekreftpasienter.

Overlege Åslaug Helland ved Oslo universitetssykehus er medforfatter på studien, som ble presentert muntlig under konferansen. Det betyr at studien er valgt ut som en av de mest betydningsfulle under årets konferanse.

Les også: Dette er de viktigste nyhetene fra ASCO

Norske pasienter med
850 pasienter med avansert lungekreft inngår i studien, inkludert 16 norske pasienter. Forskerne har undersøkt om pasientene hadde effekt av immunterapien atezolizumab (atezo) selv om sykdommen hadde progrediert.

Atezolizumab er en PD-L1 hemmer som gjør at kroppens eget immunforsvar kan gjenkjenne, angripe og drepe kreftcellene. Behandlingen ble sammenlignet med cellegiftbehandlingen docetaxel alene.

– Vi har undersøkt hvorvidt det er fornuftig å fortsette behandlingen med atezolizumab selv om pasienten hadde progrediert. Resultatene er positive; de viser at pasienter kan ha nytte av å fortsette behandlingen selv om de har progrediert. Halvparten av pasientene oppnådde stabilisering av sykdommen, mens syv prosent hadde objektiv respons, som vil si at svulsten krympet, sier Helland.

– Støtter videre behandling
Hittil har man hatt tradisjon for å stoppe behandlingen når man ser at pasienten progredierer, men denne studien viser altså at behandlingen kan ha stabiliserende effekt selv om svulsten vokser.

– Hvor lenge kan man gi behandlingen?

– Det er omdiskutert hvor lenge man bør gi immunterapi, og vi har ikke mye data på når man kan stoppe. I mange kliniske studier fortsetter behandlingen i to år, men det er mulig å stoppe og starte igjen ved behov, sier Helland.

– Vil dere endre behandling som følge av denne studien?

– Studien i seg selv er ikke nok til å endre strategi. Hvis noen har progresjon må man vurdere i hvert enkelt tilfelle hva man gjør. Men dette er en støtte til at det er mulig å fortsette behandlingen selv om man har progresjon, sier onkologen.

Åslaug Helland opplyser at hun har holdt foredrag for flere selskaper (Astra, Roche, Pierre Fabre, BMS) i løpet av det siste året. Honorarene går til OUS.

Les alle sakene våre fra ASCO her

Powered by Labrador CMS