Overdødelighet etter testikkelkreft
Det er et økende gap i levetid mellom testikkelkreft-overlevere og normalbefolkningen på lang sikt, viser norsk studie.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
CHICAGO: Det kommer frem i en studie fra Øivind Kvammen, LIS-lege ved Kreftklinikken på St. Olavs Hospital, under kreftkonferansen ASCO. Arbeidet er en del av hans doktorgradsprosjekt, og søndag presenterte han funnene under en såkalt poster-presentasjon.
Over 9000 pasienter inngår i studien, som undersøker langtidseffekter etter behandling for testikkelkreft. Alle menn som dikk diagnosen mellom 1953 og 2015 er inkludert, og studien bygger på data fra Kreftregisteret og Dødsregisteret.
Øker etter 20 år
Det har vært en fremragende utvikling i antall pasienter som overlever testikkelkreft. Fem år etter at pasienten har fått diagnosen, lever fortsatt 98 prosent av pasientene. Selv om prognosene er gode på kort sikt, viser denne studien at langtidsoverlevelsen til disse pasientene fortsatt er en bekymring.
– Pasientene har en overdødelighet sammenlignet med normalbefolkningen, og gapet øker mer og mer etter 20 år, sier Kvammen.
Tallene viser at sekundærkreft er hovedårsaken til overdødeligheten.
– Nye kreft i magesekk, lever, bukspyttkjertel og nyre er det vanligste. Vi tror det kan ha med strålebehandling å gjøre, sier Kvammen.
– Vær oppmerksom på risiko
En svakhet ved studien er at forskerne ikke vet nøyaktig hvilken behandling pasientene har fått, ettersom dette ikke fremgår godt av Kreftregisteret.
– Vi vet ikke hvordan kurven vil se ut fremover, men vi håper overdødeligheten vil flate ut ettersom man stadig forbedrer behandlingen, og bruker mindre cellegift og stråling, sier Kvammen.
Han sier fastleger bør være oppmerksomme på at menn som er behandlet for testikkelkreft, har økt risiko for ny alvorlig sykdom, slik at de kan henvise pasientene videre i tide.
Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på vårt daglige nyhetsbrev.