Lavt testosteronnivå kobles til flere helseproblemer
Lavt testosteronnivå er utbredt blant menn som har hatt testikkelkreft, og forbundet med økt sykdomsrisiko.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det viser en ny, stor studie som ble presentert på American Society of Clinical Oncology (ASCO) i Chicago denne helgen.
38 prosent av de 491 testikkelkreft-overleverene som deltok i studien, hadde lavt testosteronnivå. Tilstanden, som også kjent som hypogonadisme, innebærer at man har nedsatt produksjon av kjønnshormonet testosteron. Det er tidligere kjent at tilstanden er utbredt hos menn som har hatt testikkelkreft, men dette er blant de første studiene som har sett på hvordan dette påvirker mennenes helse på langt sikt.
Angst og depresjon
Studien viser at testikkelkreft-overleverene som hadde lavt testosteronnivå var mer utsatt for kroniske helseproblemer som høyt blodtrykk, diabetes, potensproblemer og angst og depresjon - sammenlignet med de som hadde normalt testosteronnivå. 20 prosent av de med lavt testosteronnivå tok medisiner for høyt kolesterol, sammenlignet med seks prosent blant dem med normalt testosteronnivå.
– Studien vår understøtter viktigheten av at klinikere undersøker testikkelkreft-overlevere for fysiske symptomer på hypogonadisme, og måler testosteronnivået hos de som har symptomer, sier Mohammad Issam Abu Zaid ved University School og Medicine i Indiapolis, som er førsteforfatter på studien.
Pasienten kan ha lavt testosteronnivå allerede når diagnosen blir stilt, eller det kan oppstå som følge av behandlingen. Alle pasientene i studien var behandlet med cellegift og var under 55 år da de fikk diagnosen.
– Bekrefter det vi vet
Studien viser at overvekt og høy alder gjorde pasientene mer utsatt for sviktende testosteron-produksjon. Studiedeltakerne som deltok i fysisk aktivitet, var mindre utsatt for testosteronmangel.
– Dette er en stor studie der alle pasientene har fått moderne testikkelkreftbehandling. Funnene bekrefter til dels det vi allerede vet; nemlig at hypogonadisme er relativt vanlig hos pasienter som har fått kjemoterapi, og at dette er assosiert med en rekke andre tilstander, blant annet høyt blodtrykk og diabetes. Det som er nytt er assosiasjonen med perifere nevropatier, altså prikking og nummenhet i hender og føtter, sier Hege Haugnes, overlege ved kreftavdelingen på Universitetssykehuset Nord-Norge.
Endrer ikke norsk praksis
I denne studien hadde så mange som 38 prosent av deltakerne hypogonadisme, mens en norsk studie tidligere har vist en forekomst på 17 prosent.
– Forskjellen ligger nok i at de er mer liberale i USA med å starte testosteronbehandling enn vi er i Norge. Vi starter ikke behandling med mindre pasienten har kliniske symptomer og i tillegg påvist lavt testosteronnivå i flere blodprøver.
Hun sier studien ikke vil endre norsk praksis.
– Vi gjør allerede regelmessige kontroller av kjønnshormoner, sier Haugnes.
Denne analysen bygger på Platinum-studien, som fortsatt inkluderer pasienter. Hittil er det inkludert over 1600 amerikanske pasienter, og målet er at dette blir den største studien på testikkelkreft-overlevere noensinne. Forskerne skal følge studiedeltakerne videre for ytterligere å kartlegge testikkelkreft-overleverenes helsetilstand.
Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på vårt daglige nyhetsbrev.