HAR POTENSIALE: – HPV-vaksinen ble opprinnelig først og fremst gitt for å forebygge livmorhalskreft, men studien viser at vaksinen har potensiale til å redusere forekomsten av andre typer kreft som skyldes HPV, sier overlege Sveinung W.Sørbye. Foto:

– HPV-vaksinen kan gi færre krefttilfeller i munn og svelg

Overlege Sveinung Sørbye mener en ny studie tyder på at det kan bli færre krefttilfeller i munnhule og svelg med HPV-vaksinen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO (Dagens Medisin): En studie som legges frem på kreftkongressen ASCO denne uken, viser at i perioden 2011 til  og med 2014, så rapporterte færre enn èn av fem unge i USA , 18, 3 prosent,  at de hadde fått minst én dose  HPV-vaksine før de fylte 26 år.

 Lavere vaksinasjonsrate blant unge menn
– Siden vi ikke har gullstandarden - data fra kliniske studier - så undersøkte vi hvorvidt HPV-vaksinen hadde innvirkning på HPV-infeksjoner i munnhule og svelg blant unge i Amerika, uttalte førsteforfatter Maura L. Gillison, professor i medisin ved University of Texas MD Anderson Cancer Center, til asco.org.

Forskerne fant at vaksinasjonsraten var mye lavere blant unge menn enn blant unge kvinner, henholdsvis 29,2 prosent blant kvinnene og 6,9 prosent blant menn.

Forekomsten av HPV i munnhule og svelg var lavere blant de som var vaksinert, enn hos dem som ikke var vaksinert, 0,11 prosent mot 1,61 prosent.
Studien inkluderte 2.627 menn og kvinner i alderen 18-33 år i perioden 2011-2014, og man så på forekomsten av HPV i munnhule og svelg.

– Kan forvente reduksjon på sikt
Sveinung Sørbye, som er overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), viser til at studien viser god effekt av HPV-vaksine når det gjelder forekomst av HPV-infeksjoner i munnhulen forårsaket av en av de HPV-typene som inngår i vaksinen, altså HPV typene 6, 11, 16 og 18.
– Selv når de også inkluderer personer som bare har fått én vaksinedose, er forekomsten av HPV-typene 88 prosent lavere hos de som har fått HPV-vaksine sammenlignet med ikke-vaksinerte

– Dette betyr at vi på sikt kan forvente nesten 90 prosent reduksjon i forekomsten av kreft i munnhule og svelg som skyldes disse HPV-typene, sier Sørbye til Dagens Medisin.

– Vaksinen hadde lite effekt på HPV-typer som ikke inngår i HPV-vaksinen, men de andre HPV-typene er sjelden årsak til kreft i munnhule og svelg, sier Sørbye og viser til at man nå har fått en såkalt nivalent vaksine, som beskytter mot ni typer HPV.
Kan redusere andre typer kreft
– HPV-vaksinen ble opprinnelig først og fremst gitt for å forebygge livmorhalskreft, men studien viser at vaksinen har potensiale til å redusere forekomsten av andre typer kreft som skyldes HPV. Dessverre er vaksinedekningen i USA ganske lav. Selv om de vaksinerte har god effekt av HPV-vaksinen, er effekten på populasjonsnivå ganske beskjeden, sier Sørbye.

Studien er utført ved Ohio State university. Den har fått støtte fra The National Institute og Dental and Craniofacial Research, of the National Institutes of Health.

Sørbye opplyser at han er medlem av Nordisk patologipanel som mottar støtte fra MSD.

Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på vårt daglige nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS