VEKTOPPGANG: Ved brystkreft er vektøkning et problem, uten at man kjenner årsaken til det. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Forsker på vektøkning hos brystkreft-opererte

En ny studie beskriver endringer i energiomsetningen hos brystkreftopererte. Målet er å finne ut hvorfor noen pasienter går opp i vekt, som gir dårligere prognose.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FORSKEREN: Guro Fanneløb Giskeødegård ved NTNU er førsteforfatter på en studie om brystkreft og vektoppgang. Foto: Privat

CHICAGO: Funnene fra den norske pilotstudien er publisert elektronisk i forbindelse med den amerikanske kreftkonferansen ASCO. Forskerne har samlet inn blodprøver og serumprøver fra 60 brystkreftpasienter, som alle er operert for sykdommen.

Målet med studien er å beskrive metabolske forandringer, det vil si endringer i kroppens energiomsetning av næringsstoffer, hos kvinner som gjennomgår behandling for brystkreft.

Endringer i metabolismen
– Det er tidligere ikke godt kartlagt hvordan metabolismen påvirkes under kreftbehandling. Dette ønsket vi å se på, sier Guro Fanneløb Giskeødegård, forsker ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Forskerne fant signifikante endringer i serummetabolittprofilene og lipoproteinprofilene til pasientene etter det kirurgiske inngrepet, både hos de som fikk cellegift i etterkant og de som ikke fikk. 

– Endringene vedvarte seks måneder etter behandlingen, sier Giskeødegård.

Hun er førsteforfatter på studien, men er ikke selv på ASCO. Medisinstudent Torfinn S. Madsen er medforfatter på studien.

Dårligere prognose
Cellegift kan ha negative effekter på kroppen, og for de fleste kreftformer er problemet at man går ned i vekt. Ved brystkreft er derimot vektøkning et problem, uten at man kjenner årsaken til det.

– Vektøkning under behandling med brystkreft er assosiert med dårligere prognose, sier forskeren.

I studien kunne forskerne i stor grad predikere hvem som kom til å gå opp i vekt under behandling, basert på blodprøver. Hittil er 60 pasienter inkludert i studien, men til sammen 600 pasienter skal inkluderes innen september.

– Vi håper å finne årsaken til at noen går opp i vekt, slik at man kan sette inn tiltak for å hindre vektøkning siden vi vet at det har negativ effekt. Vektøkning kan skyldes kosthold og livsstil, men også grunnleggende funksjoner i kroppen, som hvordan man lagrer fett. Vi skal også analysere avføringsprøver fra pasienter for å se på tarmbakteriefloraen, sier Giskeødegård.

Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på vårt daglige nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS