Kreftforeningen: – Ikke sikkert psykologhjelp alltid er det riktige

– Det er viktig å få dokumentert denne kunnskapen om seneffekter av kreft, sier Kreftforeningens Else Støring.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO (DAGENS MEDISIN): Studiene som ble presentert på ASCO fredag, har et særlig stort fokus på pasienters liv, etter de har fått en kreftdiagnose.
Blant annet har det blitt presentert studier på psykologisk intervensjon for å behandle stress og å forebygge frykt hos kreft-overlevere.

– I Norge er det over 250.000 som lever etter å ha hatt en kreftdiagnose, med eller uten kreft. Vi har lite forskning på seneffekter. Vi vet lite om hvordan vi skal håndtere det, og enkelte ting vet vi ikke hvordan vi skal håndtere i det hele tatt. Derfor er dette veldig spennende, sier Else Støring, seksjonssjef for Kreftlinjen i Kreftforeningen.

Seneffekter eller tilbakefall?
Støring viser til at mange pasienter etter å ha blitt behandlet, kan være usikre på om symptomer de opplever er seneffekter eller tilbakefall av sykdom.
– Fastlegene trenger å få mer informasjon og kunnskap for å ta vare på kreftoverleverne. Slik at de vet hva det handler om.

Hun peker på at vi mangler studier på kreftoverlevere og seneffekter. Derfor synes Støring at fokuset til dagens publiserte studier er kjempespennende.

– Ikke psykologer som trengs
– Det behøver ikke å være så komplisert. Det er ofte det skrikes etter psykologer. Men det er ikke sikkert at det er det som trengs. Det kan godt være en app, som er med å bidra til stressmestring.

Støring peker på at det er vel så viktig for mange pasienter, at de stoler på at helsepersonellet de møter kan sakene sine.

Se videointervju med Støring øverst i saken.

 Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på vårt daglige nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS