OVERGANG: St. Olavs hospital gikk natt til lørdag live med Helseplattformen. Foretakstillitsvalgt ved sykehuset, Vivi Bakkeheim, sier det foreløpig har gått bra. Foto tatt tidligere i år: Guro Kulset Merakerås

Foto:

«Én innbygger – én journal» på sykehus og i kommune for første gang i Norge

Natt til lørdag gikk St. Olavs hospital live med Helseplattformen. – Tilbakemeldingene jeg har fått er at det har vært en god og trygg overgang, sier Vivi Bakkeheim, foretakstillitsvalgt ved St. Olavs hospital for Overlegeforeningen til Dagens Medisin.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Natt til lørdag, klokken 03.00, gikk St.Olavs hospital live med Helseplattformen, sammen med seks kommuner i Midt-Norge.

Det betyr at for første gang er sykehus og kommunale tjenester knyttet sammen på ett journalsystem i Norge.

I tillegg til ansatte i Trondheim kommune er nå nærmere 12.000 ansatte ved St. Olavs hospital og rundt 2000 ansatte fordelt i kommunene Ørland, Åfjord, Indre Fosen, Os, Røros og Holtålen, over på det nye journalsystemet.

I forkant av overgangen har Helseplattformen fått kritikk og møtt mye motstand. Ansatte ved flere avdelinger på St. Olavs har uttrykt sterk bekymring for hva som vil skje når sykehuset tar i bruk den nye journalløsningen.

Tillitsvalgte ved Kreftklinikken har sendt bekymringsmelding til ledelsen fordi de ansatte er bekymret, blant annet for at det kan forekomme feil ved systemet som benyttes for å bestille og gi kjemoterapi til pasienter.

Les også: Fra 2008 valfartet norske politikere og helsetopper til California – 14 år senere kom Helseplattformen

Spent på fortsettelsen

– Vivi Bakkeheim, hvordan har overgangen gått så langt?

– Den har foreløpig gått bra. Tilbakemeldingene jeg har fått er at det har vært en god og trygg overgang. De feilene som har oppstått, er løst forløpende. Noe plunder er det fortsatt, men det er å forvente. Inntrykket er at de fleste er ved godt mot. Tillitsvalgte har meldt at det har gått fint, og at mange synes løsningen virker god, sier Bakkeholm, som er foretakstillitsvalgt for Overlegeforeningen ved St. Olavs hospital til Dagens Medisin.

– Hva dreier feilene seg om?

– Det handler om riktig tilgang og oversikt over pasienter, bestilling av medisiner og lignende. De mest alvorlige feilene jeg har hørt om, er rettet. Jeg har ikke hørt om noe misnøye så langt. Og vi opplever at det er mange som gir god support. Vi er veldig spente på når vi vil være tilbake i normal drift.

– Hvis du skal anslå, hvor mye redusert er tempoet?

– Det varierer fra fag til fag og hva man jobber med. I tillegg spiller det inn hvor fort man lærer seg å bruke systemet. Det kan være snakk om alt fra ti-femten minutter til to timer ekstra per pasient. Opprettholdes den gode supporten, vil nok dette gå bra.

Her kan du lese alle Dagens Medisins saker om Helseplattformen.

TILBAKEMELDINGER: Lindy Jarosch-von Schweder, leder i Sør-Trøndelag legeforening sier til Dagens Medisin at hun har fått betryggende tilbakemeldinger så langt. Foto: Privat

– Aldri vært så mange på jobb

Også Lindy Jarosch-von Schweder, lege og leder i Sør-Trøndelag legeforening, sier til Dagens Medisin at hun har fått betryggende tilbakemeldinger så langt.

– De tilbakemeldinger jeg har fått så langt, er stort sett gode. Det er meldt om positiv stemning på St. Olavs hospital.

For å bistå sykehuset og kommunene med overgangen stilte den amerikanske journalleverandøren Epic med 300 ansatte. De vil være på plass i Trøndelag i to ukers-tid etter overgangen, deretter vil Epic følge opp samarbeidet med Helseplattformen.

St. Olavs hospital har utsatt noe planlagt aktivitet som kan vente, fra nå og frem til midten av desember.

– Det har aldri vært så mange på jobb, i tillegg har inntrykket vært færre pasienter enn vanlig. De ansatte har fått mye støtte og support og dette er veldig viktig. Feil som har oppstått, har blitt rettet fortløpende. Det lover godt foreløpig. Vi skjønner alle at det vil være noe plunder og heft de første ukene, sier Jarosch-von Schweder.

Det kan også være aktuelt at noen øyeblikkelig hjelp-pasienter får behandling ved andre sykehus i en periode etter implementeringen. Sykehuset skriver i en pressemelding at dersom det blir aktuelt, vil det bli gjort en medisinsk forsvarlighetsvurdering.

Helseplattformen er integrert med mer enn 100 systemer og nasjonale løsninger. Journalløsningen identitets- og tilgangsstyres av IBM Norge.

Aktuelt: Arbeidstilsynet fant lovbrudd hos Helseplattformen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPENT: Spent stemning natt til lørdag på St. Olavs hospital. Foto: St. Olavs hospital

Stolt

Grethe Aasved, administrerende direktør ved St. Olavs hospital, sier i en pressemelding at overgangen har gått som forventet.

– Som forventet er det noen utfordringer, og disse løses fortløpende. Ansatte har gjort en fantastisk innsats med å gjøre seg klar for å ta i bruk det nye systemet. Jeg er lettet over at vi nå har kommet oss over på den andre siden.

Hun uttaler at det forventes at det oppdages feil den første tiden.

– Sykehuset har gode og robuste rutiner som sikrer at pasientene får trygg og god behandling dersom det oppstår uventede problemer. Kompetansen hos våre dyktige medarbeidere er heldigvis ikke avhengig av et journalsystem, uttaler Aasved.

Administrerende direktør i Helse Midt-Norge, Stig Slørdahl, deltok i nedtellingen fredag.

–  Jeg er utrolig stolt av dere, dere har gjort en fantastisk jobb i mange år, sier Slørdahl i en pressemelding.

Les også: Helseministeren: – Helseplattformen er en het potet

Dagens Medisin og Norsk helseinformatikk (NHI) er organisert under samme administrative ledelse. NHI har inngått en avtale med Helseplattformen om levering av norsk elektronisk legehåndbok (NEL) til alle brukere av Helseplattformen.

Powered by Labrador CMS