Utvalg redder ikke fastlege-ordningen – men tiltak nytter

Et nytt utvalg til å se på hvordan fastlegeordningen kan reddes, er ikke mer enn nok en trenering. Å vente på nok en utredning har vi ikke tid til. Hvis de kraftfulle tiltakene først vil komme i statsbudsjettet for 2024, er jeg redd for at dette er spikeren i kisten for fastlegeordningen. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Bård Hoksrud

Innlegg: Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet (Frp)

HELSEMINISTER Ingvild Kjerkol (Ap) skriver i Dagens Medisin at «tydelige grep skal redde fastlegeordningen». De eneste grepene vi har sett fra den rødgrønne regjeringen, er løftebrudd og treneringer.

Se også: Hvor mange fastlegevelgere mistet Ap i dag?

HANDLINGSLAMMELSE? Både førunder og etter valget i 2021 kom Kjerkol med enorme lovnader. Man kunne nærmest tolke henne som at fastlegeordningen var friskmeldt, ettersom Arbeiderpartiet hadde vunnet valget: Ordningen skulle reddes og «det lett kan gjøres i en tilleggsproposisjon».

Nå nærmer det seg et år siden valget. Regjeringen har lagt frem både en tilleggsproposisjon og et revidert nasjonalbudsjett. Resultatet er at nesten 60.000 flere står uten fastlege. Samlet tilsvarer de ekstra 100 millionene som ble bevilget, en avlastning på ti minutter i uken, ifølge Legeforeningen.

Vi trenger en kraftig økning i basistilskuddet, vi må godkjenne leger utdannet i Danmark, vi trenger flere LIS-plasser, vi trenger flere fastlegehjemler i kommunene, og byråkrati og papirarbeid må avlastes

Sjelden har man sett en regjering være så handlingslammet, og med resultater så langt unna egne lovnader.

TIDEN RENNER UT. Et nytt utvalg til å se på hvordan fastlegeordningen kan reddes, er ikke mer enn nok en trenering.

Det er veldig lett for regjeringen å nedsette et utvalg, peke på det, og påstå at de utfører handlinger. Vi vet hvor skoen trykker i fastlegeordningen, og å vente på nok en utredning, har vi ikke tid til. Vi trenger en kraftig økning i basistilskuddet, vi må godkjenne leger utdannet i Danmark, vi trenger flere LIS-plasser og vi trenger flere fastlegehjemler i kommunene. I tillegg må vi avlaste byråkrati og papirarbeid, og sikre mest mulig pasientkontakt og –behandling. Her er både fastlegene og ekspertene helt enige. Da er det opp til det politiske flertallet å prioritere å gjøre noe med det.

FINN LØSNINGENE! Kjerkol og hennes statssekretærer er mer opptatt av å finne mennesker å legge skylden på, enn å løsne opp i problemene vi ser. Det er flere år siden Frp gikk ut av regjering, og vi har aldri hatt helseministeren. For min del er ikke det viktigste å finne mennesker å skylde på, men å finne løsninger på problemene vi står i.

Det er positivt med debatt, men først og fremst trenger vi kraftfulle tiltak.

SPIKEREN I KISTEN? Jeg tror det er mange som savner Opposisjons-Kjerkol. Dessverre er Statsråd-Kjerkol bare en skygge av seg selv. Jeg mener det er svært alvorlig, både for pasienter og fastleger, men ikke minst demokratiet, at man lurer velgere med valgflesk som man ikke følger opp når man får flertallet bak seg.

Regjeringens mantra har blitt å «følge situasjonen nøye», mens man sitter på sidelinjen. Vi trenger en regjering som er ute på banen og skaper resultater. Samtidig hintet statsminister Jonas Gahr Støre 11. august i år om at de kraftfulle tiltakene først vil komme i statsbudsjettet for 2024.

I så fall er jeg redd for at dette er spikeren i kisten for fastlegeordningen.

Powered by Labrador CMS