Regjeringen vil tillate sykmelding etter e-konsultasjon
I et forslag som nå sendes ut på høring, vil regjeringen permanent åpne for at leger kan skrive sykmelding basert på elektronisk konsultasjon.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
I dag må personer med behov for sykemelding ha en personlig, fysisk undersøkelse hos legen. Dette vil regjeringen endre, ifølge en pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
– Å reise til et legekontor kan oppleves som en unødig byrde når man er syk. I tillegg gir e-konsultasjon mer effektivitet og fleksibilitet for fastlegen, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i meldingen.
– At sykmeldinger kan gis gjennom e-konsultasjon, kan derfor være en god løsning både for den som sykmelder og for den sykmeldte, fortsetter hun.
Fra midlertidig til permanent
I forbindelse med pandemien har bruken av elektronisk konsultasjon økt kraftig.
I fjor var for eksempel mer enn hver fjerde konsultasjon med fastlegen (27 prosent) elektronisk. Det en økning fra 24 prosent i pandemiens første år og tre prosent i 2019.
Og under pandemien ble det midlertidig åpnet for at sykmelding kan gis uten personlig oppmøte hos legen.
Nasjonalt senter for e-helseforskning har undersøkt den midlertidige ordningen og funnet at erfaringene i hovedsak er positive.
Nå vil regjeringen gjøre ordningen permanent, men foreslår samtidig noen rammer for å begrense risikoen for at sykmelding gis på feil grunnlag.
Forlengelse og kronisk syke
Blant annet skal det i større grad åpnes for å kunne sykmelde etter e-konsultasjon ved forlengelse av sykmeldinger og ved kroniske lidelser, enn ved førstegangs sykmelding for et nytt helseproblem.
Departementet foreslår følgende rammer:
- Pasienten er kjent for legen
- Pasientens diagnose er kjent for legen
- Krav om faglig forsvarlighet
Det foreslås også en særbestemmelse som åpner for sykmelding ved e-konsultasjon dersom det er risiko for at pasienten smitter andre ved fysisk å møte opp på legekontoret.
Høringsfristen er 1. august 2022.
Les også: Fastlegene gjennomførte nesten én million flere konsultasjoner i 2021