ÅPEN POSTKASSE: – Vi må kjenne vår besøkelsestid og fremme gode forslag på en slik måte at politikerne kan ta dem systematisk i bruk, sier kommisjonsleder Gunnar Bovim. Foto: Vidar Sandnes

Foto:

– Ønsker forslag til gode løsninger

Første bølge av innspill til Helsepersonellkommisjonen avdekket et stort engasjement hos organisasjoner og privatpersoner. – Vi ønsker å ha en åpen postkasse hele tiden, sier kommisjonsleder Gunnar Bovim.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Lars Nerdrum, sekretariatsleder for Helsepersonellkommisjonen, anslår at det til nå har kommet inn i underkant av 200 innspill, både fra organisasjoner, foreninger og privatpersoner.

– Nettsiden vår er ikke lagd for å kunne vise mer enn 100 innspill om gangen. Vi jobber med å rette opp i dette, og det er en programmerer på saken nå. Sykepleierforbundet har blant annet bedt medlemmer om å bidra med innspill, så svært mange av innspillene som ligger ute nå, er fra sykepleiere, forteller Nerdrum til Dagens Medisin.

Nye innspillsrunder snart
Ifølge Nerdrum ble arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene invitert på et møte med Helsepersonellkommisjonen i februar, og ble i etterkant bedt om å sende inn skriftlige innspill. Disse er nå lagt ut på kommisjonens nettside. 

– 22. mars kjører vi en ny runde med organisasjoner innen kompetanse og utdanning, og ber deretter dem om å komme med innspill. I oktober planlegger vi å gjennomføre et litt bredere innspillmøte, både for organisasjoner og interesserte privatpersoner. 

– Er det satt noen endelig frist for når innspillene må sendes inn til dere?

– Nei, tanken er at man skal melde inn når man har noe på hjertet, så det er for så vidt ingen frist. Men etter planen skal jo utvalget levere sin rapport 1. februar 2023, så det vil nok ikke være så mange muligheter etter julen 2022, sier sekretariatslederen. 

Forberedt på mange innspill
Gunnar Bovim, som leder Helsepersonellkommisjonen, sier det først og fremst er verdifullt å få innspill, både fra organisasjoner og enkeltpersoner. 

– Vi har vært forberedt på å få mange innspill, og de vi har fått, deler seg inn i ulike kategorier: Noen beskriver problemene vi må løse, mens andre har konkrete forslag til løsninger på disse problemene. Vi er interessert i begge deler, men kanskje aller mest interessert i forslag til gode løsninger, sier Bovim til Dagens Medisin. 

Han forteller at kommisjonen ennå ikke har fått diskutert de skriftlige innspillene som har kommet, men at de har hatt besøk av både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner og pasientforeninger som har kommet med direkte innspill i møtet.

– Vi ønsker å ha en åpen postkasse hele tiden. Vi har en veldig flott sammensatt kommisjon, men det er kanskje likevel ikke slik at alt av landets klokskap er samlet der. Og det er veldig dumt å skulle levere en rapport hvis de beste forslagene kommer etter levering. Både de og vi må kjenne vår besøkelsestid – og fremme gode forslag på en slik måte at politikerne kan ta de m systematisk i bruk, sier kommisjonslederen. 

Bærekraftige løsninger
– Hvordan jobber kommisjonen i praksis med innspillene som kommer inn? 

– Kommisjonen møtes omtrent hver sjette uke, der vi samarbeider og bearbeider det som har kommet inn. Vi har også opprettet egne undergrupper der vi har samlet særkompetanse, for eksempel innen teknologi, distrikter og vaktordninger. Det jobbes i kommisjonen hele tiden. Vårt mandat er å finne bærekraftige løsninger vi har råd til i den fremtidige helse- og omsorgstjenesten vi ønsker oss, sier Bovim. 

Powered by Labrador CMS