Fødselsomsorgen må organiseres bedre

Norges kvinner og familier har fått nok. De fortjener at organiseringen av fødselsomsorgen settes på dagsordenen – og vi må kreve endring basert på best faglig anbefaling og praksis. Alt annet er respektløst.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Cathrine Trulsvik

Kronikk: Cathrine Trulsvik, jordmor og daglig leder i BirthRights Norge

21. FEBRUAR 2022 ble det opprettet en underskriftskampanje i forbindelse med at ABC-enheten ved Ullevål sykehus i Oslo trues med nedleggelse. Den tiende dagen hadde mer enn 35.000 personer skrevet under på dette oppropet.

Alternativ Birth Care (ABC) og oppsto i USA som et motsvar til økt medikalisering i fødselsomsorgen. ABC-enheten har vært et tilbud for kvinner i Oslo og omegn i 25 år og er en jordmorstyrt enhet hvor svangerskapsoppfølging, fødsel og barseltid foregår på samme sted, med samme personale – også kjent som helhetlig omsorg og kontinuitet.

FELLES FILOSOFI. Jordmødrene som jobber i ABC-enheten, har en felles jordmorfilosofi som støttes av forskning, og som innebærer en fysiologisk tilnærming til fødsler med minst mulig inngrep. Da ABC ble etablert ved Aker sykehus i 1997, var det nasjonale planer som inkluderte videre utbygging av tilsvarende fødetilbud.

Stortingsmeldingen «En gledelig begivenhet» fra 2009 bekreftet politisk og faglig vilje til en individuelt tilrettelagt og differensiert fødselsomsorg med fødetilbud der kvinner bor. Meldingen la til grunn anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO), som senere har styrket sine anbefalinger gjennom reviderte retningslinjer for svangerskap, fødsel og barseltid som ble publisert i 2018.

Aldri har Norge vært lenger unna disse faglig sterke anbefalingene enn nå

Se også: Barselomsorgen er bedre enn sitt rykte

BEKYMRINGSFULLT. Aldri har Norge vært lenger unna disse faglig sterke anbefalingene enn nå. Norges kvinner og familier fortjener at organiseringen av fødselsomsorgen settes på dagsordenen – og vi må kreve endring basert på best faglig anbefaling og praksis. Alt annet er respektløst.

Det er tankevekkende og bekymringsfullt at beslutningstakerne ved OUS sier i avisintervjuer at deres versjon av differensiert fødselsomsorg er et såkalt multifunksjonell-rom. De uttaler at de ønsker å ta høyde for økte komplikasjoner i fødsel og at det kan bli færre jordmødre å ta av i fremtiden. Dette er i beste fall en uhyre defensiv tankegang. Vi vet hva som skal til for at flere jordmødre ønsker å jobbe, og vi vet hva som skal til for å redusere komplikasjoner i fødsel.

Uttalelsene tyder på kunnskapsløshet og/eller ignoranse.

Se også: Opprøret er ikke over

MISLYKKET OPPDRAG. Forskningen til professor og jordmor Jane Sandall fra Kings College i Storbritannia viser at jordmorstyrte enheter med kontinuitet fra samme jordmor/team gir reduksjon i alle typer komplikasjoner; fra for tidlig fødsel (hele 24 prosents reduksjon) til store blødninger etter fødsel, infeksjoner etter fødsel, antallet keisersnitt, ammeproblemer, og barseldepresjoner – blant annet. Det er et viktig prinsipp at enheten er fysisk avgrenset fra andre avdelinger for å oppnå de gode resultatene.

I en artikkel som ble publisert i Tidsskriftet for den Norske Legeforening i 2005, skriver lege og professor Bjørn Backe og medforfattere om desentralisert og differensiert fødselstilbud som den eneste veien å gå inn i fremtiden: «Det tradisjonelle syn har vært at alle fødsler er risikable situasjoner med behov for overvåking og høy beredskap. Denne oppfatningen er ikke basert på dokumentasjon, forsvarlighetsdebatten bør derfor avsluttes.»

Oppgaven til de folkevalgte på den tiden var å tilrettelegge for nettopp desentralisert og differensiert fødselsomsorg. Det kan vi med sikkerhet si at de ikke har klart. Den utviklingen vi ser, har ikke vært, og er ikke faglig forankret.

HVA NÅ, STATSRÅD? Jeg mener derfor det er betimelig å spørre helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) om hvordan hun planlegger å følge opp – og legge til rette for – faglig forsvarlig, kvinnefokusert og individuelt tilrettelagt fødselsomsorg i fremtiden. Videre mener jeg vi er nødt til å kreve en tydelig beskrevet definisjon av begrepet «differensiert fødselsomsorg».

Studier fra andre land viser stor tilfredshet hos jordmødre som jobber med kontinuitet gjennom svangerskap, fødsel og tidlig barseltid. ABC-klinikken i Oslo er intet unntak, og er et attraktivt arbeidssted med stor kontinuitet i arbeidsstokken.

Dette er viktig for Norge nå og i fremtiden ettersom landet sliter med jordmormangel, og det blir vesentlig å få fortgang i rekrutteringen av jordmødre til alle landets fødeavdelinger.


Ingen oppgitte interessekonflikter


Dagens Medisin, fra Kronikk og debattseksjonen i 04-utgaven

Powered by Labrador CMS