Helseanalyseplattformen på pause – krise eller nye muligheter?

Selv om Helseanalyseplattformen er satt på pause, betyr ikke det at arbeidet med å finne gode løsninger for bedre og sikker tilgang til helsedata, kan stoppe opp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Per Morten Sandset

Kronikk: Per Morten Sandset, viserektor ved Universitetet i Oslo og leder i HelseOmsorg21-rådet

I DESEMBER i 2021 besluttet Direktoratet for e-helse å sette arbeidet med Helseanalyseplattformen på pause. Årsaken er at direktoratet har valgt Microsoft Azure som skyleverandør – og at amerikanske etterretningsmyndigheter kan pålegge amerikanske selskaper å utlevere personopplysninger uavhengig av hvor i verden dataene er lagret.

En slik adgang er ikke akseptabel for det norske personvernet. Så hva nå?

Selv om Helseanalyseplattformen er satt på pause, betyr ikke det at arbeidet med å finne gode løsninger for bedre og sikker tilgang til helsedata, kan stoppe opp. Ved raskere og enklere tilgang på helsedata får vi mer kunnskap om sykdom, hvordan sykdom kan forebygges og hvordan sykdom bedre kan behandles, ja, kort sagt hvordan flere liv kan reddes og hvordan flere kan få et bedre liv.

MULIGHETER. HelseOmsorg21-rådet mener at vi nå må finne nye veier fremover og at målet om et analyseøkosystem som støtter bedre og mer forskning, innovasjon og næringsutvikling, holdes fast. Vi må arbeide med løsninger både på kort og lang sikt. Vi må utnytte mulighetene i og utenfor helsesektoren gjennom samarbeid og nye måter å gjøre ting på. Norge har de nødvendige brikkene, men vi må nå sette dem sammen på nye måter.

Samtidig som nye mulige løsninger utredes, må vi holde tempoet oppe. Vi har rett og slett ikke råd til å vente

Med Helseanalyseplattformen satt på pause mister vi mye, men kanskje kan vi vinne noe annet? Når prosjektet har bremset opp, gir det også mulighet til å tenke nytt om hva helseanalyseplattformen skal være.

Hva om vi også inkluderer lokale kvalitets- og forskningsregistre – og helsedata innsamlet via private helseapper – i arbeidet med en revidert versjon av Helseanalyseplattformen?

TA GREP – BLI MED! Direktoratet for e-helse har, i samarbeid med Norsk helsenett SF, fått i oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) å utrede alternative løsninger for etablering av dataplattform og analysetjenester. Som en del av dette arbeidet skal løsninger som allerede er i drift i universitets- og høyskolesektoren og helsesektoren, vurderes. HelseOmsorg21-rådet støtter arbeidet og mener løsningene må diskuteres bredt og at relevante aktører må delta i utformingen av nye alternative løsninger.

Gode alternative løsninger kommer ikke på bordet av seg selv. Det fordrer at alle som har noe å bidra med, melder seg på. HelseOmsorg21-rådet ser frem til å diskutere anbefalingene som blir gitt.

RIKTIG RESSURSBRUK. Samtidig som nye mulige løsninger utredes, må vi holde tempoet oppe. Vi har rett og slett ikke råd til å vente. Aktørene er utålmodige. Forskere blir forsinket i sine prosjekter. Noen prosjekter blir umulige å sette i gang, og resultater kommer for sent til at de kan brukes.

I tillegg opplever industrien stadig at de mister prosjekter til andre nordiske land som gir raskere tilgang til data som etterspørres.

Til syvende og sist handler dette om hvordan vi kan bruke våre ressurser på best mulig måte slik at befolkningen får bedre helsetjenester.


Disclaimer:
Universitetet i Oslo, der Per Morten Sandset er viserektor, er eier av analyserommet TSD for sensitive data.

Powered by Labrador CMS