PRODUKTIV FORSKER: IARC-direktør Elisabete Weiderpass er den kvinnelige forskeren som har publisert fleste vitenskapelige artikler i Norge.

Foto: IARC/Nick O´Connor

Mest publiserende kvinnelige forsker i Norge

Kreftforsker og professor Elisabete Weiderpass er topp-4 av dem som har publisert mest i Norge de siste årene – og på topp av alle kvinnelige forskere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Jeg har alltid jobbet mye som forsker og veileder – med høyt tempo, mye entusiasme og engasjement, sier Elisabete Weiderpass, forsker ved Kreftregisteret i Oslo og professor i kreftepidemiologi ved Institutt for samfunnsmedisin (ISM) ved UiT Norges arktiske universitet,

I perioden 2017–2020 har hun publisert så mye at hun er nummer fire på listen over alle forskere i Norge, med sine 130.25 publiseringspoeng. Blant topp 30-forskere i Norge er hun den eneste kvinnen – basert på tall fra forskningsdatabasen Christin.

I 2018 ble hun valgt til jobben som direktør for International Agency for Research on Cancer i Verdens Helseorganisasjon (IARC/WHO), etter å ha blitt nominert av flere land: Norge, Sverige, Finland, Brasil og Frankrike. Jobben startet i 2019, og varer i fem år. Instituttet har hovedkontor i Lyon og koordinerer kreftforskning i de fleste land i verden. De siste årene har tiden derfor gått til administrativt arbeid i større grad enn til forskning.

Stort nettverk – omfattende samarbeid

UiT skriver på sin nettside at hemmeligheten bak alle publikasjonene, ifølge Weiderpass selv, er hardt arbeid – og mye samarbeid.

Min nåværende jobb er annerledes. Nå hjelper jeg andre forskere med å forske, utvikle sin karriere – og nå sine mål Elisabete Weiderpass, direktør i IARC/WHO

– Jeg er med i mange studier med store nettverk, både gjennom IARC/WHO, UiT og Kreftregisteret i Norge. Vi har mange samarbeidspartnere, og da blir det mye samarbeid om mange vitenskapelige publikasjoner.

Forskerforum har formidlet publiseringslisten for de 500 forskerne som har publisert mest i Norge fra 2017 til 2020. Filippo Berto ved NTNU (fagområdet matematikk/ naturvitenskap/ teknologi) topper listen med 280.13, publiseringspoeng, etterfulgt av Ole Andreas Andreassen, spesialist i psykiatri ved OUS og professor ved UiO (157.46 publiseringspoeng).

Hjelper andre forskere i mål

Før Weiderpass overtok det overordnede ansvaret for IARC-organisasjonen, både vitenskapelig og administrativt, veiledet hun mange ph.d.-er, postdoktorer og masterstudenter. Dette bidrar til flere publikasjoner, men siden 2018 har hun ikke fått flere kandidater å veilede, og mange har avsluttet sine prosjekter og dermed publisert mye de siste årene.

IARC er en relativt stor organisasjon med 360 medarbeidere, med stort nedslagsfelt og ansvar, Organisasjonen koordinerer flere store internasjonale konsortium-prosjekter og opererer i over 150 land, men finansieres av 27 land, deriblant Norge.

– Det er en ganske annerledes jobb jeg har nå. Jeg hjelper andre forskere å forske, å utvikle sin karriere, og nå sine mål, forteller kreftforskeren til uit.no.

Nominert av fem land

Weiderpass ble nominert til IARC-lederjobben fordi hun hadde lang erfaring som forsker, veileder og administrator – og utallige publikasjoner innen kreftforskning. Hun er en ledende kreftforsker her til lands, og særlig engasjert innen kreftforebygging og tidlig diagnostisering av kreft. Hun har vært involvert i store prosjekter, som «Kvinner og kreft-studien» ved UIT.

Hun er opprinnelig fra Brasil, der hun studerte medisin før hun tok doktorgrad ved det Karolinska Institutet – etterfulgt av en postdoktorperiode i Frankrike. Før hun ble IARC-direktør, delte hun sin tid mellom Kreftregisteret i Oslo og UiT i Tromsø, og før dette ved Karolinska Institutet i Stockholm og Samfundet folkhälsan i Helsinki.

Powered by Labrador CMS