OMFATTENDE COVID-TALL: Omtrent 70.000 voksne deltakere (foreldre i MoBa) har deltatt i studien gjennom hele pandemien, og har svart på spørsmål fra FHI hver 14. dag. Majoriteten er i alderen 30-65 år.

Foto: GettyImages

Flere opplever hjerne- og luftveisplager etter koronasykdom

Personer som har hatt covid-19 rapporterer om høyere forekomst av hjerne- og luftveisplager enn personer som ikke har hatt sykdommen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det viser nye resultater fra Folkehelseinstituttet.

Artikkelen «Excess risk and clusters of symptoms after COVID-19 in a large Norwegian cohort» er publisert på medRxiv, et nettsted for forhåndspubliserte artikler i regi av Health Sciences in USA.

Dataene var tydelige:

De viser at personer som har gjennomgått covid-19-sykdom opplever en overhyppighet av symptomer tolv måneder senere. Dette er sammenliknet med forekomsten av de samme symptomene blant personer som ikke har påvist SARS-CoV-2 i samme tidsperiode. 

LES MER OM HOVEDFUNNENE HER!

De fleste var uvaksinerte

Hensikten med studien var å undersøke hvorvidt det var en overhyppighet av 22 ulike symptomer opp til tolv måneder etter covid-19 sykdom blant uvaksinerte voksne deltakere i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa).

Forekomsten av en lang rekke symptomer var høy opp til tolv måneder etter gjennomgått covid-19 sykdom sammenliknet med symptomer hos personer som ikke hadde gjennomgått denne sykdommen.

– De fleste var fortsatt uvaksinerte da vi samlet inn disse dataene, så foreløpig har vi ikke sett på senplager hos folk som ble smittet etter at de hadde fått vaksine, sier prosjektleder og lege Lill Trogstad i Folkehelseinstituttet.

Forskerne identifiserte to hovedgrupper av rapporterte symptomer som var knyttet til henholdsvis luftveiene og til hjerne og nervesystem.

– Funnene kan antyde at dette handler om en rekke ulike plager som trolig ikke kan samles under ett syndrom, fordi de arter seg ganske ulikt hos forskjellige personer, sier Trogstad.

Vanligere hos kvinner

Omtrent 70.000 voksne deltakere (foreldre i MoBa) har deltatt i studien gjennom hele pandemien, og har svart på spørsmål fra FHI hver 14. dag. Majoriteten er i alderen 30-65 år.

Informasjon om positiv koronatest (PCR-test) ble hentet fra Meldingssystemet for smittsomme sykdommer (MSIS), opplysninger om vaksinasjon fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK.

– Vaksinasjon hadde startet opp kort tid før vi hentet inn disse dataene, derfor har vi ikke inkludert vaksinerte deltakere i denne studien, påpeker Trogstad.

Plagene var vanligere hos kvinner enn hos menn, og var også vanligere blant de som hadde vært ganske eller veldig syke sammenliknet med de som svarte at de nesten ikke hadde vært syke.

Lill Trogstad understreker at funnene må bekreftes i andre studier før man vet hvor representative de er.

Powered by Labrador CMS