EMA-nei til Alzheimer-medisin
Adukanumab (Aduhelm) ser tilsynelatende ikke effektiv ut når det gjelder behandling av voksne med tidlige symptomer, uttaler EMA.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Den europeiske legemiddelmyndigheten viser videre til at resultatene fra de kliniske studiene med adukanumab var motstridige, og ikke kunne bevise at legemiddelet var effektivt.
Videre peker de på at bruk av adukanumab kunne vise hjerneødem hos flere pasienter, og at det ikke var lagt tilrette for hvordan dette kunne overvåkes i en klinisk rutine.
LES OGSÅ: USA godkjenner omstridt behandling av Alzheimers
Skuffet
Alzheimers sykdom er en type demenssykdom som cirka 60 prosent av personer med aldersdemens lider av. Alzheimers sykdom er en hjernesykdom som starter med at hjerneceller i områder ved tinninglappen skades og dør. Adukanumab var det første demensmedikamentet på snart 20 år.
– Vi er glade for at EMA har gjort en grundig faglig vurdering til pasientenes beste, men er samtidig skuffet over at vi foreløpig ikke har et legemiddel som er godkjent for markedsføring i Europa. Den amerikanske godkjenningen av adukanumab ga et håp om at vi ville få et medikament som angrep sykdom og ikke bare symptomer, sier generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Mina Gerhardsen.
Og legger til:
– Men også der var det mye diskusjon og godkjenning gitt med forbehold om mer forskning. Vi trenger kliniske studier også i Norge slik at norske demenspasienter får være med på utprøving. Nei fra EMA tar oss ikke tilbake til start, men viser at det fortsatt er en vei å gå.
Bare forskning kan stoppe demens
Foreningen slår fast at det er alvorlig at det tar så lang tid å finne behandling for demens. For hvert år som går blir det stadig flere som får Alzheimer og andre demenssykdommer.
– Dagens tall på 100.000 vil vokse til det dobbelte i løpet av et par tiår. Byrdene dette medfører for den enkelte og samfunnet er enorme. Det er vanskelig å se for seg at kapasiteten i helsevesenet kan løse dette alene. Derfor må vi satse mer på forskningen. Det er bare forskning som kan stoppe demens.