LAV MUTASJONSFREKVENS: Antistoffet binder seg til en del av piggproteinet som er konservert mellom koronavirusvariantene og som har ingen eller lav grad av mutasjonsfrekvens. Derfor kan den være effektiv mot flere mutanter. 

Foto: Getty Images

De var tidlig ute og fant koronavirusets akilleshæl. Nå er behandlingen på markedet

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har innvilget markedsføringstillatelse for den tredje monoklonale antistoffbehandlingen mot covid-19.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Torsdag ga EMA tommel opp for sotrovimab (Xevudy) som tidlig behandling av covid-19. Basert på denne godkjennelsen, ble det også innvilget norsk markedsføringstillatelse.

Dermed blir dette den tredje tilgjengelige monoklonale antistoffbehandlingen mot covid-19 som har fått markedsføringstillatelse fra EMA.

De to andre heter regdanvimab (Regkirona) og casirivimab + imdevimab (Ronapreve) fra henholdsvis Celltrion og Roche.

Her kan du se en oversikt over alle aktuelle legemidler mot covid-19 i EU og hvor i godkjenningsprossenen de ulike behandlingene er. 

Akilleshælen

Sotrovimab er et monoklonalt antistoff mot SARS-CoV-2 som har vist vist aktivitet in vitro mot alle aktuelle varianter, inkludert omikron-varianten, ifølge legemiddelselskapet GSK, som står bak behandlingen.

Dagens Medisin omtalte denne typen behandlinger i mars i år, etter at en studie publisert i Nature Medicine ga innblikk i hvordan mutasjonen påvirker antistoffer fra personer som enten har vært gjennom en mild covid-19-infeksjon etter å ha blitt smittet av det opprinnelige koronaviruset eller blitt vaksinert.

De amerikanske forskerne gjennomførte også vaksinering av mus, hamster og ikke-humane primater med en sjimpanser-adenovirus-basert vaksine som viser frem piggproteinet fra koronaviruset.

I alle tilfellene ble det vist at antistoffene hadde redusert evne til å bremse infisering av cellene med virusvarianter med endringer i piggproteinet.

«Studien gir en pekepinn på hvor virusets akilleshæl er, det vil si de stedene det ikke er en fordel for viruset å mutere og som dermed kan være et godt utgangspunkt for å rette behandlingen mot», uttalte Jan Terje Andersen, professor ved Avdeling for farmakologi ved Universitetet i Oslo (UiO) og leder av forskningsgruppa for adaptiv immunitet og homeostase på Oslo universitetssykehus (OUS), i den forbindelse.

Han trakk frem nettopp Vir Biotechnology og GSKs samarbeid om monoterapibehandlingen sotrovimab, som den gang gikk under navnet VIR-7831.

Skal fungere mot mange varianter

Behandlingen er utviklet fra SARS-CoV-1, som forårsaket SARS-epidemien i 2002/2003. Antistoffet i behandlingen binder seg til en del av piggproteinet som er konservert mellom koronavirusvariantene 1 og 2 og som har ingen eller lav grad av mutasjonsfrekvens. 

«Sotrovimab kan derfor potensielt være effektivt mot mange ulike varienter av covid-19-viruset og andre koronavirus», ifølge produsenten.

For tilgang og bruk av sotrovimab hos aktuelle norske pasienter med risiko for alvorlig sykdomsforløp, henvises det til Helse Sør-Øst, opplyser GSK til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS