SYV SEGL: Aps Ingvild Kjerkol sier at hun ikke kan gå ut med «størrelser eller tall» før en ny regjering har startet sitt arbeid. På bildet: Kjerkol avbildet under en debatt på arrangementet Helsedagen 2021 i starten av september.

Foto:

Ap: – Et kuttbudsjett

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol er ikke fornøyd med forslaget til statsbudsjett for 2022, men kan ikke svare nå på hva den kommende Støre-regjeringen vil endre.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Tirsdag la Solberg-regjeringen frem sitt siste statsbudsjett.

Det ble også tirsdag klart at Ap-leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil legge frem regjeringsplattformen for en ny Ap-Sp-regjering klokken 14 i morgen, onsdag. Den nye regjeringen vil kunne endre på budsjettet i form av en såkalt tilleggsproposisjon.

Ingvild Kjerkol, Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, mener at budsjettet som nå er lagt frem er stramt. 

– Her har Solberg-regjeringen ikke benyttet seg av anledningen til å redde fastlegeordningen. Man ligger faktisk litt under tidligere års satsninger. Det er satt av lite midler sett i forhold til utfordringene vi har, sier Kjerkol til Dagens Medisin.

Dårlig rustet

Kjerkol har vært Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson siden 2017 og det siste året har hun også ledet Trøndelag Arbeiderparti. Sannsynligheten for at hun ville ende opp med å bekle helseminister-posten ansees å være høy.

Kjerkol er også kritisk til at det er mangel på tiltak rettet mot rekruttering og utdanning av sykepleiere.

– Dette budsjettet ruster oss ikke mot utviklingen vi står foran med endret demografi og endrede behov i helsetjenesten.

– Et kutt-budsjett

Heller ikke sykehusbudsjettet er Kjerkol imponert over.

– 1,6 milliarder kroner innebærer en aktivitetsvekst på om lag 1,4 prosent og holder knapt tritt med befolkningsutviklingen. Det er også viktig å se at 824 millioner er hentet fra ABE-kutt i de samme sykehusene.

Kort oppsummert, mener Kjerkol det er én passende beskrivelse av budsjettet:

– Dette er et kutt-budsjett.

Ap-politikeren er også skuffet over pengebruken innen omsorgssektoren.

– Eldre er ikke prioritert i år – på vei ut døra.

– Men noen andre skal inn den samme døren snart?

– Ja, nå kommer regjeringserklæringen for Støre-regjeringen i morgen og så vil det ta noen flere uker før man ser hva som man får til å endre på gjennom en tilleggsproposisjon.

Går ikke ut med tall

– Da vi snakket med deg rett etter valget sa du at dere ville «redde fastlegeordningen først». Står det fortsatt på topp?

– Det står fortsatt høyt på Arbeiderpartiets prioriteringsliste, men vi er nødt til å ta ting i riktig rekkefølge. Jeg har ikke privilegier til å gå ut med størrelser eller tall for en tilleggsproposisjon før en ny regjering i det hele tatt har kommet i arbeid. Men vi har vært tydelige.

Kjerkol viser til at det er noen «snubletråder» i budsjettet.

– Det er vanskelig å få endret på et statsbudsjett fra en regjering til en annen. Det var også situasjonen for Solberg i 2013. Det blir situasjonen for Støre i 2021. Men vi er innstilt på å se på det vi mener er nødvendig.

Som eksempler på «snubletråder», viser Kjerkol til flere eksempler:

– Lovfestet rett til barnekoordinator er for eksempel bare finansiert i et halvt år. Økningen i egenandeler som Stortinget kontant slo tilbake i fjor, prøver de seg på nok en gang. Vi er forberedt på å finne noen flere snubletråder.

Et kort døgn

– Du sier det er et «kuttbudsjett». Vil dere forsøke å øke rammene?

– Vi må se på helheten. Vi har ikke så mange svar i dag, men vi mener at dette er et budsjett som gjør det litt vanskeligere for vanlige folk å ha helseutfordringer, både i form av økte egenandeler og andre utfordringer.

– Er det noe dere garantert vil endre?

– Jeg kan ikke si noe mer i dag, men dette døgnet vil gå fort og i morgen kommer en ny regjeringserklæring. Den vil vise en tydelig retning for hva den neste regjeringen vil prioritere.

Powered by Labrador CMS