Vil gjøre ALIS til nasjonal ordning
Helse- og omsorgsminister Bent Høie slapp i dag nyheten om at regjeringen ønsker å gjøre ordningen med allmennleger i spesialisering (ALIS) til en nasjonal ordning i statsbudsjettet for 2022.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Det var under Legeforeningens valgdebatt at Høie kom med nyheten.
– Legeforeningen har hatt et punkt de ikke fikk gjennomslag for i Handlingsplanen for allmennlegetjenesten; å gjøre ALIS-ordningen til en obligatorisk nasjonal ordning. I statsbudsjettet for 2022 blir ordningen nasjonal.
– Det betyr at den omfatter alle kommuner, det vil ikke være egenandel for kommunene og alle allmennleger som skal inn i spesialiseringsløp vil få mulighet til å gå inn i ordningen, uttalte Høie.
– Det tror vi er viktig for dem som starter et løp for å bli spesialisert i allmennmedisin. De må få samme trygghet og forutsigbarhet som dem som starter løp inn mot sykehusene.
Følger opp økning i LIS-stillinger
– Det andre jeg ønsker å presentere er at vi nå klarer å følge opp økningen i antall LIS-stillinger. Vi har økt dem kraftig de siste årene og tar nå siste biten i budsjettet for 2022. Det øremerkes midler til 62 stillinger, halvparten til spesialisering i allmenntjenesten og halvparten til spesialisering i psykisk helse- som er to av utfordringene vi skal diskutere her i dag, sa Høie.
Ordstyrer Anne Grosvold spurte Legeforeningens president, Anne Karin Rime om en umiddelbar reaksjon.
– Det er veldig bra. Det er to viktige punkter for Legeforeningen og pasientene. Vi mener nettopp at dette går ut over pasientene.
– Bra at Stortingets vedtak følges opp
– Fortsett å by over hverandre, oppfordret Rime.
Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet var enig i at det var bra.
– Det er veldig bra at Stortingets vedtak følges opp, uttalte Kjerkol.