Vedtak om organdonasjon: – En seier

– Vi er lettet over klarsignalet, men vi er klare på at avgjørelsen kommer langt på overtid, sier Lars Skar i Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Lars Skar Foto: Privat

Beslutningsforum har bestemt at en ny metode, controlled Donation after Circulatory Death (cDCD), kan tas i bruk i Norge.

Dette innebærer at legene kan benytte en ny prosedyre i håndteringen av pasienter som på grunn av uhelbredelige skader som er aktuelle for organdonasjon.

– Dette er en seier for alle som trenger organtransplantasjon, de som ønsker å være organdonor og pårørende. Vi har ventet lenge på denne nyheten, uttaler Lars Skar, styreleder i Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT), i en pressemelding.

Metoden benyttes i dag i Sverige, Storbritannia, Frankrike, USA, Canada, Italia og Spania. Amerikanske leger gikk imidlertid nylig ut og ba om en pause i bruken av metoden i landet.

På overtid

Det er stor mangel på organer til donasjon, og antallet personer som venter i kø har vært økende over tid. Fagmiljøet for transplantasjon ved Oslo universitetssykehus anslår at cDCD vil øke tilgangen til organer.

Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte har tidligere beskyldt Systemet for nye metoder, som tar avgjørelser om innføring av metoder, for å trenere prosessen. 

– Vi er lettet over klarsignalet, men vi er klare på at avgjørelsen kommer langt på overtid, og blitt gjenstand for en langdryg, byråkratisk behandling, sier Skar.

Fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord har avvist kritikken. 

– Systemet for Nye Metoder har ingen interesse i å trenere saker som kommer til behandling, men vi må ha en tilstrekkelig grundig og forsvarlig behandling, uttalte Tollåli til Dagens Medisin i januar.

Powered by Labrador CMS