FORVENTNINGER: – Jeg tror Beslutningsforum forbereder å vurdere RET-behandlinger i løpet året, sier professor Åslaug Helland ved OUS Radiumhospitalet. 

Foto: Vidar Sandnes

Håper på flere molekylærbehandlinger

Overlege ved Radiumhospitalet håper at Nye metoder vil vurdere ny målrettet behandling for lungekreft i løpet av året.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Overlege Åslaug Helland ved OUS Radiumhospitalet holdt nylig et lengre foredrag om nye molekylærbehandlinger på Dagens Medisins møte om lungekreft. 

Se opptak av møtet her: 

Under foredraget holdt Helland en lengre presentasjon om nye molekylærbehandlinger som kan være aktuelle målrettede terapier for ulike genforandringer man har funnet ved lungekreft. 

RET-hemmer
Hun opplyser til Dagens Medisin at behandlingen for en av de aktuelle genforandringene, RET, blant annet kan være aktuell å vurdere i systemet for Nye metoder snart. 

Den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA godkjente nylig RET-hemmeren selpercatinib (Retsevmo) for to indikasjoner, lungekreft og skjoldbruskkjertelkreft.

Legemiddelet er nå under godkjenning hos EMA i Europa. Helland forventer at legemiddelet vil bli godkjent raskt i Europa. 

– Jeg tror Beslutningsforum forbereder å vurdere denne behandlingen i løpet året. Dette er eksempler på en ny målrettet molekylærbehandling, sier professor Åslaug Helland ved OUS Radiumhospitalet. 

Godkjente mål
Helland forklarer at det per nå er godkjente lungekreftbehandlinger for genforandringer ROS-1, ALK og EGFR i Norge. 

– Snart kommer det forhåpentlig nye medikamenter som blir godkjent også i Norge for RET, KRAS, NTRK og BRAF-genforandringer, forklarer hun.

Helland jobber med det store off label-forskningsprosjektet IMPRESS.

– I IMPRESS er det allerede godkjente medikamenter som brukes utenfor indikasjon. Da vil molekylære medisiner som dette brukes utenfor indikasjon. I IMPRESS-studien vil vi for eksempel se på HER2- forandringer og hedgehog-pathwayen som mål for lungekreftbehandling. 

– For pasienter med generelt høy mutasjonssbyrde og levermetastaser, skal vi undersøke atezolizumab og bevacizumab for småcellet lungekreft, sier Helland. 

Interessekonflikter: Åslaug Helland har mottatt forskningsstøtte og/ eller foredragshonorar fra flere av selskapene som utvikler legemidler for å behandle lungekreft.

Powered by Labrador CMS