Har gjennomført «siste visitt» for alle pasienter i unik studie
21 sykehus i Norge, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, har vært med på det unike prosjektet, The NORwegian DRUg Monitoring study (NOR-DRUM).
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Nå er alle de 635 pasientene gjennom studien, som er en av de største utprøver-initierte RCT-studiene i Norge.
Studien koordineres fra Diakonhjemmet sykehus i Oslo, og ifølge prosjektleder Silje Watterdal Syversen har alle pasientene nå hatt sin siste visitt i studien.
I studien undersøkes effekten av en behandlingsstrategi som er basert på regelmessige målinger av serumkonsentrasjon og legemiddelantistoffer, såkalt TDM.
Målet er å oppnå sykdomskontroll hos pasienter som starter med infliximab, samt å beholde sykdomskontroll hos pasienter på vedlikeholdsbehandling.
Norge egner seg godt for denne studien, fordi vi bruker svært mye infliximab her til lands.
Dette er forskningsmessig fortrinn, ifølge Syversen.
– Blant de tingene man virkelig lurer på når det kommer til infliximab-behandling, er om man skal gi samme dose til alle – eller differensiere dosen basert på hvor mye hver pasient bryter ned. Dette ønsket vi å gå videre med, fortalte hun til Dagens Medisin under oppstarten av studien i fjor.
Infrastrukturen og samarbeidet i NORD-DRUM var allerede etablert gjennom NOR-SWITCH-studien, også kjent som byttestudien. Den var den første studien som så på om hvorvidt bytte mellom biotilsvarende legemidler og originallegemidler var trygt, og den vakte oppsikt også internasjonalt.
Forskningsmiljøene «fant kjærligheten» gjennom NOR-SWITCH, og ønsket å jobbe videre, og dette ble altså NOR-DRUM
– Gjennom NOR-SWITCHs styringsgruppe utviklet vi et ganske unikt samarbeid mellom sentrale miljøer i de tre kliniske fagene gastroenterologi, dermatologi og revmatologi – samt laboratoriemiljøet ved sentrallaboratoriet ved DNR. I tillegg var det utviklet en infrastruktur for forskning på de ulike avdelingene i Norge. Alle ønsket seg samarbeid videre, fortalte Syversen til Dagens Medisin.