KILDE: Slik ser en skjermdump fra noe av kildekoden til Smittestopp ut i kodelageret GitHub.

Foto: Lasse Moe

Har lagt ut kildekoden til Smittestopp

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i en pressemelding at det nå er mulig å laste ned koden til Smittestopp.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

FHI planlegger å lansere appen 21. desember, skriver de i pressemeldingen.

Den forrige utgaven av Smittestopp-appen utviklet av Simula, fikk mye kritikk for å ikke ha åpen kildekode.

Da den ble lansert, var argumentet blant annet at åpen kildekode kunne være en sikkerhetsrisiko. Andre mener at åpen kildekode fører til bedre sikkerhet, fordi det da blir åpent for alle som har nødvendig kompetanse hvordan selve appen er laget. Det blir slik sett mulig for «alle» som er interessert å avdekke eventuelle sikkerhetsfeil.

Professor Stephen Wolthusen ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi ved NTNU sa da til Dagens Medisin at åpen eller ikke åpen kildekode, er en gammel debatt.

FULL ÅPENHET: – Åpen kildekode gjør det enkelt å ta imot og implementere forslag og endringer i full åpenhet, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet.   Foto: Lasse Moe


Da den første appen ble lansert, forsto han FHIs strategi om å lage en applikasjon som benytter seg av «security by obscurity», men pekte på at det ikke fungerer i lengden.

– Generelt, dersom du har mer granskning vil du lage programvaren mer robust. Men det er også sant at åpen kildekode vil gjøre bugs mer åpenbare for personer som ønsker å utnytte sikkerhetshull.

Last ned her
Da den nye appen er utviklet som et åpent kildekodeprosjekt, i tråd med slik de har utviklet applikasjonen i Danmark, er det nå mulig å se og laste ned kloner av all kildekoden fra GitHub. GitHub er en oppbevaringsplattform for kode på internett.


– Nye Smittestopp blir utviklet som et åpent kildekode-prosjekt. Slik kan de som engasjerer seg følge prosjektet og kodens utvikling, og gi innspill og bidrag til at kildekoden er best mulig. Åpen kildekode gjør det enkelt å ta imot og implementere forslag og endringer i full åpenhet, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet i pressemeldingen om at kildekoden nå er publisert.

Powered by Labrador CMS