Får 43 millioner til diabetesforskning
Forskningsprosjekt Forgetdiabetes, som skal benytte norskutviklet sensorteknologi, er tildelt 43 millioner kroner i støtte fra EU.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Forskningsprosjektet som drives av forskningsmiljøer i Italia, Tyskland og Frankrike, har som mål å gjøre hverdagen lettere for personer med type 1-diabetes. Nå har prosjektet tilsammen blitt tildelt 3,9 millioner euro, tilsvarende drøyt 43 millioner kroner, fra en FET Proactive-utlysning under EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020, skriver selskapet Lifecare i en pressemelding.
Det bergensbaserte firmaet leverer norsk senorteknologi som skal benyttes i prosjektet og får cirka 570.000 euro, nær 6,3 millioner kroner, til prosjektet som er beregnet å pågå i fire og et halvt år.
Som et riskorn
Teknologien som selskapet har utviklet kalles Sencell og er en sensor på størrelse med et riskorn som implanteres under huden for å måle glukosenivået og sende et signal til en smartenhet.
– Målet er å utvikle en lukket løsning som implanteres i bukhulen hvor brukeren både har en sensor som måler glukose kontinuerlig, og en implantert pumpe som tilfører insulin og glukagon, i samme operasjon. Hormontilførselen styres via en unik algoritme, tilpasset den enkelte pasient, sier Rune Frisvold, COO i Lifecare, i pressemeldingen.
Professor og medisinsk ansvarlig i Lifecare, Kåre Birkeland, sier i en uttalelse at prosjektet er svært ambisiøst.
– Hvis prosjektet lykkes, slipper brukeren selv å måtte måle blodsukkernivået flere ganger om dagen og regulere insulintilførsel. Det hele vil skje automatisk, og være en enorm forbedring i forhold til de alternativene de har i dag.