FAGLIG UENIGHET: Det har vært faglig uenighet innad i Norge om hvilket tidspunkt som er det rette for igangsetting av fødsel. Folkehelseinstituttet håper den ferske kunnskapsoppsummeringen vil bidra til enighet. 

Foto: Colorbox

FHI: Å sette i gang fødsel i uke 41 , kan redusere risiko hos nyfødte

Folkehelseinstituttet har overlevert et kunnskapsgrunnlag til Helsedirektoratet som tyder på at induksjon av fødsel i uke 41 i stedet for å vente til uke 42 kan redusere risikoen for dødfødsler.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Helsedirektoratet skal oppdatere de norske retningslinjene for fødselsomsorg og har bedt Folkehelseinstituttet (FHI) om å lage en kunnskapssammenstilling som sammenligner kvinner som har fått igangsatt fødsel i uke 41 mot dem som har ventet til uke 42.

– Vi finner at å sette i gang fødsel i uke 41, ser ut til å redusere risikoen for perinatal dødelighet uten at det øker risikoen for kvinnene, sier forsker og avdelingsdirektør Hege Kornør i Folkehelseinstituttet.

Forsker og avdelingsdirektør Hege Kornør i Folkehelseinstituttet. Foto: privat
  • Perinatal død er død som inntreffer i tidsrommet fra 28. svangerskapsuke til én uke etter fødselen.

Faglig uenighet
Gjeldende retningslinjer fra Verdens helseorganisasjon (WHO) er å sette i gang fødsel i uke 41, mens norske retningslinjer anbefaler å vente til uke 42.

– Det har også vært faglig uenighet innad i Norge om hvilket tidspunkt som er det rette for igangsetting av fødsel. Vi håper denne kunnskapsoppsummeringen vil bidra til enighet, sier hun.

Induksjon i uke 41 gir trolig færre dødfødsler, perinatale dødsfall og innleggelser i nyfødtintensivavdeling. Hege Kornør, forsker FHI

FHIs oversikt «Håndtering av svangerskap som har passert termin» har tatt utgangspunkt i en Cochrane-oversikt fra 2020, som består av 34 ulike studier. Men fagmiljøer i Norge har pekt på at denne oversikter er for bred til å kunne overføres til norske forhold.

– Derfor har vi snevret inn hvilke studier vi har tatt for oss til fire av de inkluderte i Cochrane-oversikten.

Inklusjonskriteringene fra Helsedirektoratet er at studiene som skal tas med er gjort på kvinner som har fått fødselsinduksjon ved 41 svangerskapsuker (+ 0-2 dager) sammenliknet med avventende holdning til 42 svangerskapsuker (+ 0-2 dager). Terminene skal ha vært bestemt ved tidlig ultralyd og studien skal ha vært gjort i et middels- eller høyinntektsland. 

Underbygger annen forskning
– Konklusjonen den samme som i Cochrane-oversikten. Induksjon i uke 41, sammenlignet med en avventende holdning frem til uke 42, gir trolig færre dødfødsler, perinatale dødsfall og innleggelser i nyfødtintensivavdeling, sier Kornør.

Hanne Charlotte Schjelderup er leder i Jordmorforbundet.  Foto: Norsk sykepleierforbund.

Likevel er det ingen automatikk i at kvinner får fødselen sin igangsatt i 41 fra og med nå.

– Dette er et kunnskapsgrunnlag som arbeidsgruppen i Helsedirektoratet skal bruke når retningslinjene skal oppdateres. Men direktoratet må vurdere flere aspekter ved en endring i retningslinjer, som for eksempel organisatoriske forhold og økonomi, sier Kornør.

– FHI fremhever at det er faglig uenighet om man skal sette i gang fødsel eller vente. Hva er argumentene for å vente?

– Det er uklart for meg. Det kan være en kombinasjon ar organisatoriske forhold og erfaringsbasert kunnskap om komplikasjoner. Men dette er ikke fanget opp av vår oversikt, avslutter hun.

– Viktig tema
Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet, sier i en kommentar at:  

– Det er bra det kommer mer forskning på et viktig tema i praksisfeltet. Jordmorforbundet mener vi må se på om man skal oppdatere retningslinjene basert på ny forskning. 

Powered by Labrador CMS