Tilbyr gratis kurs for å få flere fastleger til å ta livmorhalsprøver
Leder Marte Kvittum Tangen i Norsk forening for allmennmedisin (NFA) vil at flere fastleger skal ta livmorhalsprøver.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
For å øke andelen fastleger som tar livmorhalsprøver tilbyr nå Legeforeningen et kurs om screening for livmorhalskreft gratis til alle sine medlemmer.
– Dette er Legeforeningens bidrag til #sjekkdeg-kampanjen fordi vi ser at for få norske kvinner følger screeningprogrammet. Vi ønsker å få enda flere fastleger til å ta prøvene, sier Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin (NFA).
Kurset som er en godkjent del av videre- og etterutdanning for allmennleger inneholder blant annet tips om hvordan man best får en representativ prøve fra kvinner i ulike aldre, men også informasjon om selve viruset og forekomst i Norge.
- Kan forebygge
#sjekkdeg-kampanjen ble startet av Kreftforeningen i 2015 med mål om å få flere kvinner til å ta livmorhalsprøver og slik redusere forekomsten av livmorshalskreft.
– Dette er et eksempel på en kreftform vi kan forebygge. Det er ikke alle screeningprogram vi mener er like viktige og støtter, men dette er ett av dem. Vi støtter programmet ettersom det er relativt lite inngripende, og fordi prøvene gir oss tid til å forebygge kreft ved relativt enkle inngrep, sier Tangen.
Vet ikke hvor mange som ikke tar prøver
Tangen mener fastleger bør ta prøvene, og viser til kapasitet i spesialisthelsetjenesten som et viktig argument.
– Dette handler om å spare kapasiteten hos gynekologer til dem som trenger det mest.
– Er det et problem at fastleger ikke er på tilbudssiden?
– De aller fleste fastleger tar livmorhalsprøver. Men noen kvinner sier at de ikke får tatt prøven hos fastlegen. Det vet vi fordi vi hører at Kreftregisteret blir oppringt av kvinner som sier at de ikke får tatt prøve hos fastlegen.
Tangen sier at foreningen har forsøkt å fremskaffe tall på hvor mange fastlege som ikke tar livmorhalsprøver, men at feilkilder har gjort det vanskelig.
– Vi har ikke noe godt register som sier noe om hvor mange av prøvene som er tatt hos fastlegen, og hos hvilke fastleger, vi vet heller ikke hvem som ikke får tatt prøve hos fastlegen sin. Vi har forsøkt å se på taksttall, men da er det en feilkilde at mange fastleger glemmer å ta denne taksten, og bruker vi diagnosekoder vil vi også få med dem som henvises til spesialist.
– Ikke opptatt av å henge ut noen
Hun understreker at hun ikke ønsker å «henge ut» fastleger.
– Jeg er ikke så opptatt av å henge ut noen. Jeg ønsker å trygge legene som er usikre på hvordan de gjennomfører slike prøver. Dette handler om å bli faglig bedre. Vi oppfordrer også usikre fastleger til å spørre kolleger for å få opplæring.
Kurset har til nå kostet 300 kroner.
– Hvor stor effekt vil det ha å gjøre kurset gratis?
– Jeg håper det vil ha litt effekt. Da er iallfall ikke økonomi noe hinder, og så håper jeg at kurset nå får større oppmerksomhet.
Leder Kirsten Hald i Norsk gynekologisk forening er positiv til det nye gratistilbudet til fastlegene. Også gynekologene vil ha fastleger som er trygge på hvordan prøvene skal tas.
– Vi mener at alle allmennleger bør kunne tilby en slik rutineprøve til sine kvinnelige pasienter, sier Hald til Dagens Medisin.