SIER NEI TIL PATENT: Karine Nordstrand, president i Leger uten grenser, mener legemiddelindustrien bør avstå fra å søke patenter på legemidler under koronapandemien. 

Foto: Leger uten grenser

Frykter patentering av covid 19-legemidler vil føre til monopol

Leger uten grenser mener selskaper som produserer medisiner og vaksiner mot covid-19 bør avstå fra å søke patent. Legemiddelindustrien (LMI) parerer med at patentsystemet er selve motoren i utviklingen av medisiner som redder liv. 

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

I en video som har gått i sosiale medier i sommer er budskapet fra Leger uten grenser at «legemiddelindustrien planlegger å tjene stort på koronapandemien» gjennom å produsere «livreddende medisiner og vaksiner kun de rikeste har råd til».

Dette vil, ifølge Leger uten grenser, føre til at det vil ta lenger tid å få slutt på pandemien. Og, at ved å unngå å søke patent, vil åpnes for at kan andre lage generiske og rimeligere versjoner. 

Frykter monopol
Karine Nordstrand, president i Leger uten grenser, utdyper overfor Dagens Medisin at fordi patenter gir innehaveren eksklusive rettigheter til å produsere og selge et produkt uten konkurranse, vil det i praksis innebærer dette et monopol der produsenten står fritt til selv å bestemme prisen.

– Eksklusive patentrettigheter kan videre true både produksjonskapasiteten og tilgjengeligheten av medisiner, vaksiner eller tester, og fremmer konkurranse heller enn forskningssamarbeid, sier hun.

– Vår erfaring er at legemiddelselskaper som har patenter på livsviktige medisiner, vaksiner eller tester ofte setter så høye priser at produktene blir utilgjengelige for altfor mange. Vi har sett det med hiv- og tuberkulose-medisiner, blant annet. Nå er vi svært bekymret for at det skal bli begrenset tilgang til medisinske verktøy mot covid-19 i flere av landene vi jobber i. 

Også et myndighetsansvar
Leger uten grenser oppfordrer i første omgang selskaper til å ikke søke patenter under pandemien, men åpner også for at myndigheter i respektive land bør kunne gripe inn.

– For å sikre at verktøyene vi trenger blir tilgjengelige og fordelt på en rettferdig måte mener vi derfor at selskaper bør gjøre teknologien tilgjengelig og at myndigheter bør være forberedt på å overstyre patenter. 

– Myndigheter har også et stort ansvar og kan overstyre patenter gjennom tvangslisensiering – som gir land rett til å produsere et patentert produkt dersom situasjonen er ytterst kritisk og patenthaveren misbruker eneretten – eller gjennom priskontroll, argumenterer Nordstrand.

Helt avhengig av inntekter
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI sier at legemiddelindustrien helt avhengig av inntekter for å kunne for å kunne utvikle stadig nye medisiner som redder liv.

– Leger uten grenser trenger inntekter for å kunne jobbe ute i felt og redde liv, og er avhengig av private givere for å kunne fortsette å gjøre jobben sin. Legemiddelindustrien er avhengig av blant annet patenter for å kunne fortsette å gjøre jobben sin. Patentsystemet er selve motoren i legemiddelutviklingen, kommenterer hun.

Karita Bekkemellem, adm.dir LMI Foto: Per Corneliussen

Bekkemellem peker på at det under koronapandemien testes en rekke allerede eksisterende legemidler for å se om de har effekt mot viruset.

– De fleste av disse legemidlene har gått av patent, så det er allerede fritt frem for andre å kopiere disse. En rekke legemiddelfirmaer har donert hele sin beholdning av de aktuelle legemidlene, for å bidra til forskningen. Industrien har også donert milliarder av kroner og tusenvis av paller med utstyr – blant annet til Røde kors og andre organisasjoner og myndigheter – for å bidra alt de kan mot pandemien.

Ikke bare profitt
Hun trekker også fram av industrien samarbeider med Gates Foundation, Gavi, WHO og en rekke andre, og også bidrar med egne helsepersonell og forskningsdata, til nytte for andre som trenger det.

– Dette nevner ikke Leger uten grenser med ett ord. I tillegg forsker industrien – i samarbeid med universiteter, myndigheter og organisasjoner – på nye legemidler og vaksiner som kan ha effekt mot viruset. Av erfaring vet vi at en del av disse prosjektene kommer til å feile, og de som kommer gjennom nåløyet og blir godkjent skal også finansiere de prosjektene som ikke kom helt frem.

Hun påpeker videre at konkurranse mellom liknende legemidler uansett vil føre til at prisene reduseres lenge før patentet går ut:

– Dette vil i alle fall være tilfelle under koronapandemien, der så mange forsker på akkurat den samme sykdommen.

– Et kraftig budskap er nødvendig
Videoen, som har gått viralt på Facebook, er kraftig, både når det gjelder formen på budskapet, lyd, visuelle effekter og dramaturgi.

– Hva tenker dere om inntrykket som seere av denne videoen sitter igjen med av legemiddelindustrien generelt og arbeidet med utvikling, produksjon og salg av koronamedisiner og -vaksiner spesielt?

– Det er flere nyanser som ikke får plass i en kort film, men filmen utgjør bare en liten del av alt vi har kommunisert rundt samme tema. Budskapet er i bunn og grunn det samme som vi har sagt i mange, mange år, og det er blitt enda mer relevant i dagens situasjon: livsviktige medisiner bør ikke være en luksusvare bare de rikeste har råd til, svarer Karine Nordstrand i Leger uten grenser og fortsetter:

Vi skulle ønske Leger uten grenser verdsatte den viktige jobben våre medlemmer gjør, i stedet for å gjentatte ganger rakke ned på bransjen vår i videoene sine. Karita Bekkemellem, adm.dir Legemiddelinsustrien

– Jeg håper at de som ser videoen forstår alvoret i situasjonen, og at de blir motivert til å lære mer om hvordan utvikling og prising av medisiner foregår, og hvilken rolle både selskapene, myndighetene og sivilsamfunnet kan spille. Det er viktig å understreke at legemiddelindustrien spiller en livsviktig rolle for å stanse pandemien, og vi ønsker ikke å svartmale en hel bransje. Men vi har i årtier sett hvordan profitt i mange tilfeller settes fremfor liv, og ser allerede disse tendensene fra enkelte selskaper når vi nå står overfor en pandemi. Da er det vår plikt å varsle.

Trist
Bekkemellem i LMI synes det er leit at Leger uten grenser formidler et så negativt syn på en hel bransje:

– En bransje som tross alt bidrar til å utvikle de legemidlene Leger uten grenser har i sin verktøykasse, poengterer hun.

– I industrien jobber det dedikerte, engasjerte forskere, leger, sykepleiere og biologer – og en rekke andre yrkesgrupper – som brenner for jobben sin og er stolte av det de gjør. Ingen kan redde verden alene, og tilgangsproblematikken må vi jobbe sammen om – enten det dreier seg om hiv, tuberkulose eller koronavirus. Vi verdsetter virkelig den viktige jobben Leger uten grenser gjør, og skulle ønske de verdsatte den viktige jobben våre medlemmer gjør, i stedet for å gjentatte ganger rakke ned på bransjen vår i videoene sine, avslutter Bekkemellem.  

Powered by Labrador CMS