ESA ber Norge endre godkjenning av psykologer
Etter to års korrespondanse ber det europeiske overvåkningsorganet ESA om at Norge endrer på hvordan de godkjenner psykologer – innen fire måneder.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Saken er oppdatert.
I 2016 sluttet norske myndigheter å gi lisens til studenter som hadde studert psykologi ved det ungarske universitetet Eötvös Loránd University (ELTE), slik at de kunne få autorisasjon som psykologer i Norge.
Det førte til at Alexander Lundgreen Flottorp, som har studert ved ELTE i Budapest, klaget saken inn til det europeiske overvåkningsorganet ESA, i 2017.
Saken har også gått som et gruppesøksmål i Oslo Tingrett. Studentene tapte forøvrig saken i Oslo tingrett, og anket denne avgjørelsen i desember 2019.
Nå har ESA i en grunngitt uttalelse konkludert med at Norge bryter EØS-rett, og skriver i en pressemelding at dette må rettes opp innen fire måneder.
Den grunngitte uttalelsen på 48 sider fra overvåkningsorganet, kan leses her.
Blant annet skriver overvåkningsorganet at de anser det som et brudd på fri bevegelse innenfor EØS-landene, at Norge krever at ELTE-utdannede tar ekstrautdanning:
«(...) Norway’s persistent refusal to recognise the qualifications of ELTE-graduates and to impose supplementary educational requirements on those 16 persons that were already licenced when Norway changed its practice obviously constitute a restriction of the free movement of workers and the freedom of establishment within the meaning of Articles 28 and 31 EEA».
Saken ble først omtalt av Khrono.
Uttalelsen fra ESA
ESA skriver at forskjellen mellom norsk psykologutdanning og masterstudiet ved ELTE ikke er vesentlig nok til at Norge kan nekte anerkjennelse.
«Dessuten har ikke norske myndigheter gitt tilstrekkelig begrunnelse for å brått avbryte det tidligere systemet for anerkjennelse», heter det i uttalelsen.
Det siste eventuelle skrittet i den såkalte traktatbruddsprosedyren mot Norge, blir å bringe saken inn for EFTA-domstolen, skriver ESA i pressemeldingen.
– Det føles veldig godt å få fullt medhold igjen av ESA. Nå har Norge hatt over to år på seg til å legge frem alle sine argumenter til støtte for lisensnekt. Det har de gjort, og ESA har i sin endelige konklusjon kommet til at ingen av disse argumentene har noe betydning for det saken gjelder, nemlig at det dreier seg om to sammenlignbare yrker og at vi følgelig har rett på lisens, sier tidligere ELTE-student Alexander Lundgreen Flottorp til Dagens Medisin.
Han var en av studentene som forklarte seg i Oslo tingrett, da saken gikk for domstolen høsten 2019.
– Det er de samme argumentene som ble fremført i tingretten. Etter at rettssaken var over, tror jeg de aller fleste følte at vi hadde vunnet. Når det likevel ikke gikk den veien, bestemte vi oss for å anke da vi mente dommen var feil. Jeg tror det er en stor lettelse for alle studentene å se at ESA deler vårt syn.
Høie: – Er kjent med pressemelding
– Jeg er kjent med at ESA har publisert en pressemelding om at de mener at Norge må endre ordning for godkjenning av psykologer utdannet i utlandet. Vi vil vurdere denne uttalelsen på vanlig måte og svare dem innen den gitte fristen, sier Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på e-post til Dagens Medisin.
På spørsmål om kommentar viser Helsedirektoratet til Helse- og omsorgsdepartementet for en kommentar om direktoratets forvaltning av å autorisere psykologer.
– I og med at ESA har en pågående sak mot Helse- og omsorgsdepartementet om ELTE-saken, og departementet nylig har mottatt et brev fra dem om dette, er det naturlig at det er vi som svarer på spørsmålene, forklarer Høie.
Ap: Kritisk til håndtering
– Nå er det på høy tid at høyreregjeringen erkjenner at norske myndigheter handler i strid med både studentenes interesser og internasjonale fellesregler. Norske autorisasjonsordninger har fått massiv kritikk, både fra ESA og Riksrevisjonen, uttaler Arbeiderpartiets talsperson for høyere utdanning, Nina Sandberg.
Sandberg (Ap) sitter i utdannings- og forskningskomiteen.
– Helseminister Høie har tidligere understreket at særlig rettslige prosesser vil bli viktige for forbedring av ordningene. Klarere melding fra rettssystemet kan han ikke få, sier hun.
Sandberg fremholder at regjeringen har latt ELTE-studentene vente i usikkerhet i årevis.
– Av hensyn til dem, kommende studenter og helsesektorens økende kompetansebehov, forventer Arbeiderpartiet at statsråden nå går i gang med å rette opp i norske ordninger og praksis, avslutter Sandberg.