Statsministeren anbefaler «alle» å laste ned Smittestopp - Sp svært kritisk
Det Europeiske Personvernrådet (EDPB) er svært kritisk til smittesporingsapper uten åpen kildekode. Kjersti Toppe (Sp) mener Norge må lytte til rådene fra EU.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Torsdag lanserte statsminister Erna Solberg app-en «Smittestopp», utviklet av Simula for Folkehelseinstituttet.
– Smittesporingen må være mer effektiv for at de inngripende tiltakene gradvis kan reduseres, sa Solberg og kalte appen for «et steg på veien mot større frihet».
– App-en vil være et supplement til den sporingen som foregår i kommunene og gi oss mulighet til å følge bedre med på utviklingen og se om tiltakene har effekt, sa hun videre.
Dataene som samles inn gir informasjon om hvordan befolkningen beveger seg rundt i samfunnet og kontaktmønstre.
– Det gir oss mulighet til å målrette, rette på eller endre på tiltak som ikke fungerer, sa hun, og oppfordret alle til å laste den ned i dag.
– Vi trenger mye data for at app-en skal bli treffsikker og kan fungere etter hensikten.
App-en skal lanseres i noen utvalgte kommuner først, så hele landet. Brukerne vil få beskjed om de har vært i nærheten av en som er påvist smittet og råd om hva de i så fall skal gjøre.
Skarp kritikk fra flere hold
Kritikken har haglet mot den nye korona-appen til FHI. Kritikken går på at all personinformasjonen med bevegelsene til folk skal lagres sentralt og at kildekoden ikke deles åpent.
Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Senterpartiet, mener at det er kritikkverdig at app-en ikke respekterer det nye veikartet fra EU-kommisjonen som ble lagt fram i dag.
At regjeringen – på tross av tydelige tilrådinger fra EU – lanserer en app som ikke retter seg etter disse anbefalingene, er veldig spesielt Kjersti Toppe
– Dette vil kunne svekke tilliten til app-en og noe som igjen vil kunne redusere hele formålet; at så mange laster den ned slik at den kan fungere som overvåking på befolkningsnivå, sier Toppe til Dagens Medisin.
EU advarer
I veikartet for hvordan EU-landene gradvis skal vende tilbake til en normal hverdag, er sporingsapper er ett av virkemidlene som trekkes frem.
Det Europeiske Personvernrådet (EDPB) advarer mot brukersamtykke som et juridisk grunnlag for databehandlingen, og mener appenes kildekode bør offentliggjøres.
– Flere utfordringer
– At regjeringen – på tross av tydelige tilrådinger fra EU – lanserer en app som ikke retter seg etter disse anbefalingene, er veldig spesielt, sier Toppe.
Det er ikke kun kildekoden hun er kritisk til, men også måten det er tenkt at data skal lagres på, nemlig sentralt.
FHIs Camilla Stoltenberg forklarte under pressekonferansen at årsaken til at dataene skal lagres sentralt, er at dette vil gjøre det mulig å følge utviklingen av pandemien og også se om tiltakene virker.
«Frivillig»
App-en baserer seg kun på frivillig deltakelse.
– Jeg mener det ikke er tilstrekkelig rent juridisk å basere seg på samtykke fra brukeren når hele ideen er en overvåkning på befolkningsnivå. Det mener heller ikke EUs personvernråd, fastlår Toppe.
– Et annet moment er hvor «frivillig» det egentlig er når man setter denne frivilligheten opp mot en alvorlig sykdom som Covid-19. Det gjør noen med den kollektive samvittigheten vår, legger hun til.
Kan ikke forsvares
I konklusjonen fra ekspertgruppen heter det at «det er vanskelig å anbefale appen for full lansering i hele Norge per dags dato». Ekspertgruppen anbefaler å starte testing i to kommuner og at det kommer klart fram for brukeren at appen er i en testfase.
Regjeringen lanserer app-en i noen utvalgte kommuner nå, så i hele landet. Toppe mener dette er en forbedring, men sier det ikke fritar for ansvar for å ivareta grunnleggende personvern.
– En test kan ikke forsvare at kildekoden ikke er åpen. Heller ikke en dårlig juridisk forankring eller utfordringene med lagring av data. Jeg støtter en test, men dersom man på forhånd har bestemt seg for at de sentrale prinsippene står ved lag, tross advarslene, kan det ikke lenger forsvares.
Skynde seg langsomt
FHI besvarte kritikerne på Twitter med å si at «det flere hensyn å ta og vi må finne riktig balanse i en veldig hektisk tid. Inntil vi i samarbeid med Simula får vurdert hvordan vi eventuelt kan legge til rette for åpen kildekode» og oppnevnte en ekspertgruppe som skulle gå gjennom kildekoden.
– Men har vi tid til å vente?
– Svaret på det er jo nei, men samtidig; har vi tid til å ikke vente? Det verste som kanskje er at vi lanserer en app uten tillit og at folk ikke laster den ned. Da er både tid og penger bortkasta. Vi må skynde oss langsomt, for vi er helt avhengig av folkets tillit og grunnleggende personvernhensyn, fastholder Toppe.
– De har samme problemstilling i alle land, men vi er nødt til å ha noen felles prinsipper for hvordan dette skal håndteres. Og jeg kan ikke skjønne hvorfor skal ikke vi følge de rådene fra EU.
– Burde vært innom Stortinget
Toppe er overrasket over at «Smittestopp» ikke har vært innom Stortinget.
– Bortsett fra da vi behandlet bevilgningen, der det kun ble lagt fram en knapp omtale med ikke problematisert utfordringene som har kommet fram i ettertid. Det er uklokt å ikke forankre dette i Stortinget, sier hun.