ÅPEN: – Det viktigste er at man følger med og stenger ned, dersom man ser at spredningen av sykdommen blusser opp, sier Dag Jacobsen, avdelingsleder ved Akuttmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus.

Foto:

Positiv til gradvis åpning av barnehager og skoler

Intensivleder Dag Jacobsen ved OUS er positiv til gradvis åpning av barnehager og skoler, så lenge man har muligheten til å gå tilbake på – eller stramme inn tiltakene.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Avdelingsleder Dag Jacobsen ved Medisinsk intensivavdeling på Oslo universitetssykehus (OUS) har flere ganger uttalt seg i media om at man må ha strenge tiltak mot koronaviruset, SARS-CoV-2.

Han uttalte før påsken at han var glad Regjeringen opprettholdt de strenge tiltakene de innførte, tidlig i mars. Samtidig var han klar på at hva folk gjør, får betydning for sykdomsutviklingen.

– Alle hefter ved våre felles tiltak, og dette fremmer dugnadsånden i et så opplyst folkeferd som i Norge, sier Jacobsen.

Før påskehelgen annonserte Statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen gradvis vil åpne opp samfunnet, blant annet frisørsalonger og fysioterapeuter skal ta opp driften. De minste skal få gå tilbake til barnehagene og de fire første trinnene i grunnskolen skal starte opp igjen.

Fra 20. april er det heller ikke ulovlig lenger å reise på hytta. 
Færre inneliggende og intensivpasienter
Avdelingsleder Dag Jacobsen ved Medisinsk intensivavdeling OUS, melder at de nå tror at de drastiske tiltakene som ble innført i mars, har hatt god effekt også gjennom påskeuken.

– Det ser ut til å gå bedre. Pasientmengden med Covid-19 på Ullevål er avtagende, både for vanlige inneliggende pasienter og intensivpasienter. Jeg tror det er så enkelt å forklare at tiltakene virker, og det ser vi resultatene av nå. Dette tror jeg folk forstår.

– Imponert
Han fremholder at han er imponert over «folk flest».

– I løpet av denne dugnaden, kommer det frem noen enkelthistorier. Det er alltid noen særinger som ikke bryr seg, og skal sette opp telt utenfor hytta si eller liknende. Men jeg er imponert over folk flest. Inntrykket alle sitter igjen med, er en enestående lagånd fra de aller fleste. Og dette er min beste forklaring på nedgangen vi nå ser i antall innlagte covid-19-pasienter ved Ullevål.

Jacobsen presiserer at han uttaler seg på bakgrunn av egne observasjoner ved Ullevål gjennom påskeuken. De har foreløpig ikke evaluert tallene, og kan derfor ikke opplyse nedgangen i pasienter presist.

Vanlige pasienter
Hovedutfordringen på intensivsiden gjennom påsken har ellers vært pasienter som lider av vanlige sykdommer.   

– Mot slutten av påsken var det for eksempel ikke en ledig medisinsk intensivseng på Ullevål – men da kom Rikshospitalet hjelpende til. På covid-intensivenhetene var det imidlertid ledige plasser. Men der legger man ikke de uten covid-19-infeksjon. Dette viser hvor vanskelig det er å beregne kapasiteten innen intensivmedisinen, sier Jacobsen.

Tillitt til Regjeringen
– Jeg tror nå at det er riktig å åpne skolen for de minste. Vi er selvfølgelig kritiske og bryr oss mest om helsevesenet og smittesituasjonen – men innser at regjeringen også må imøtekomme behov innen utdannelse og økonomi. Derfor må det være en forutsetning at skolene kan stenges igjen og tiltakene strammes inn, dersom frislipp fører til at pandemien blusser opp igjen.

Han sier at alle som jobber ved sykehuset forstår at hjulene må i gang igjen, og at ungene bør tilbake på skolen.

– Ingen er imidlertid tjent med et samfunn som er ødelagt av en pandemi. Det gagner ingen, verken innen utdanning eller økonomi. Vårt miljø har full tillit til Regjeringens planer om å slippe opp – kontrollert.

Jacobsen er veldig opptatt av at samfunnet skal åpnes kontrollert.

– Aller best var beskjeden fra Regjeringen om gradvis åpning av landet, «sammen og kontrollert», sier Jacobsen og viser til statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (S) sine taler, før påskehelgen.

Pasientstrøm i fanget?
For å få til kontrollen, mener han at videre overvåkning og testing er kritisk:

– Vi må hele tiden følge med smittetallet. Vi må overvåke R-verdien og spredningen i samfunnet. Her har Folkehelseinstituttet (FHI) en viktig jobb. Dersom det blir økt spredning, så må man stramme inn igjen. Det er viktig med denne kontrollen. Ellers får vi pasientstrømmen i fanget.

Han påpeker at han tror regjeringen har gode planer for «hva innstrammingstiltakene kan være».

– Etter de kom på banen, har de gjort mye riktig. Det er derfor de også blir kritisert av noen i kommentarfeltene. Mange sender meg e-poster om tilsvarende. At dette bare er en vanlig influensa, sier Jacobsen, som ser bort fra kritikken.  

Powered by Labrador CMS