Én av fire sier nei til app for smittesporing
En fersk spørreundersøkelse fra Opinion viser samtidig at 52 prosent av de spurte tror de vil laste ned FHI-appen for smittesporing av SARS-CoV-2-viruset
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Undersøkelsen fra Norsk koronamonitor viser at over halvparten av deltakerne i spørreundersøkelsen tror de vil laste ned Folkehelseinstituttets (FHIs) kommende app for smittesporing av koronaviruset SARS-CoV-2. Appen har fått navnet Smittestopp.
Allikevel sier én av fire spurte at de ikke vil komme til å laste ned appen, mens ytterligere én av fire sier de ikke vet om de vil laste den ned. Ifølge Opinion er totalt 1789 personer intervjuet i forbindelse med undersøkelsen, som startet opp 4. mars.
Har avdekket svakheter og sårbarheter
Den kommende appen har fått kritikk fra flere hold for å kunne utgjøre en risiko for personvernet. En nylig oppnevnt ekspertgruppe leverte før helgen sin første rapport til Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) med sikkerhetsvurderinger av kildekoden til appen.
Rapporten avdekket svakheter, sårbarheter og en rekke andre funn innen flere områder, men ekspertgruppen skriver allikevel at «Dataene blir samlet, sendt og lagret på en måte som gjør at risikoen for datainnbrudd er akseptabel for en app med så sensitiv data.
– Andel nordmenn som tror de vil laste ned appen er høy og signaliserer generell tillit til helsemyndigheter i koronaepidemien. Samtidig er det nok mange som ikke vet helt hva dette er ennå og fått vurdert eventuelle problemstillinger rundt personopplysninger og sikkerhet, sier Ola Gaute Aas Askheim, seniorrådgiver i Opinion, i en uttalelse fra selskapet.
Får sms ved kontakt
Brukere som frivillig laster ned og benytter seg av appen Smittestopp vil få en sms dersom de har vært i nærheten av andre brukere av appen som har fått påvist koronasmitte. Anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet skal brukes i analyseringen av i hvor stor grad folk og grupper holder avstand til hverandre, samt omfang av nærkontakt.
Ifølge Opinions undersøkelse er det høyest villighet for å laste ned appen i Oslo og på Østlandet. I alle aldersgrupper er det flere som sier ja enn nei til å laste ned appen, samtidig som det spesielt er de over 60 som er mer usikre. Flere av de som ikke vil laste ned appen, er ifølge spørreundersøkelsen bekymret for om myndighetene vil kunne misbruke dataene. Enkelte tror heller ikke tiltaket vil ha effekt.
– Vi vil løpende måle dette også fremover. Ikke minst etter at appen blir tilgjengeliggjort og flere får mer informasjon til å kunne ta bedre stilling til om de vil laste den ned. Da vet vi også hvilke grupper i Norge som først og fremst laster ned og hvem som ikke gjør det, og årsakene som ligger bak, sier Nora Clausen, seniorrådgiver i Opinion, i en uttalelse fra selskapet.