Klar med søkbar database over all forskning på korona i verden
Ambisjonen var å lage en komplett oversikt over all koronaforskning i verden. 1000 forskningsprosjekter er allerede er samlet, og Folkehelseinstituttet (FHI) vil om kort tid ha samlet all koronaforskning i den søkbare databasen, som fredag ble lagt ut.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
– Forskningskartet vårt inneholder nå i underkant av 1000 studier, mens det totalt i verden er publisert vel 3500. Men om et par uker regner vi med at den vil være oppdatert. Tanken er å prøve å oppdatere den en gang i uka deretter.
Dette sier prosjektleder for det nye Covid-19- forskningskartet, Gunn Elisabeth Vist i Folkehelseinstituttet.
Hun forteller at det hele har kommet i stand på svært kort tid:
– Vi fikk spørsmål om å hjelpe til med å få oversikt over de nye studiene som kom, samt om at vi skulle vurdere kvaliteten av dem. Det er ikke nok å vite om en studie – studier må ses i sammenheng med andre studier som har prøvd å gi svar på det samme.
Beslutningstakere over hele verden har nå et akutt behov for pålitelig informasjon om Covid-19 Magne Nylenna, FHI
– Alt haster fælt i disse dager, og tanken er at vi skulle greie å komme litt i forkant slik at vi kan hente opp de riktige studiene, kvalitetssikre dem og slå dem sammen der det er hensiktsmessig.
– Hvilken forskning blir inkludert?
– Vi prøver å være komplette, men vil ha fokus på de studiene som har primærdata; som faktisk har sett på pasienter, helsearbeider og så videre, og som har gjort forsøk. Og de andre forskningsoppsummeringene.
– I hvilken grad vet dere om andre land gjør lignende?
– Vi har undersøkt mange steder, pratet med veldig mange og kikket rundt mange steder. Det er veldig mange som samler inn studier, og det lages lister over alt som finns, og så videre. Noen av dem har forsøkt å dele inn dette i store kategorier, men det har stoppet der. Sånn sett, så går vi mye lengre.
– Beslutningstakere over hele verden har nå et akutt behov for pålitelig informasjon om Covid-19. Antallet studier og publikasjoner øker svært raskt og det er nærmest helt umulig å få en oppdtaret oversikt, sier redaktør av Covid-19-forskningskartet, Magne Nylenna.
Betaversjonen av databasen ble publisert fredag ettermiddag.
Vist sier at den ikke er oppdatert siden de startet arbeidet for to uker siden, på grunn av at de har jobbet med å få den ferdigstilt.
– Men om et par uker regner vi med at den vil være oppdatert. Tanken er å prøve å oppdatere den en gang i uka deretter, sier Vist.