Har åtte vaksiner i utvikling: – Imponert over norske politikere
– I denne situasjonen har vi gått bredere ut – dels fordi vi er i en tidlig fase og regner med at en del av kandidatene faller fra, sier CEPIs Frederik Kristensen.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
NB: Saken er oppdatert 23 mars kl 11:20. CEPI opplyste først om at det var åtte vaksinekandidater, så korrigerte de dette til syv. De melder nå at det likevel er åtte.
Vaksinekoallisjonen CEPI går inn med 4,9 millioner dollar til vaksinesamarbeid mot Covid-19, og har signert en avtale med Pasteur-instituttet, Themis og Universitetet i Pittsburgh for å utvikle en vaksine.
Dette er den åttende Covid-19-vaksinekandidaten i regi av CEPI etter at utbruddet startet i januar.
– Åtte vaksinekandidater er relativt mye, sier nestleder i CEPI, Frederik Kristensen, til Dagens Medisin.
– Må helst ha mer enn én vaksine til slutt
– Om man ser på andre sykdommer, så har vi tyve vaksinekandidater på fem sykdommer - i snitt fire per sykdom. Men i denne situasjonen har vi gått bredere ut – dels fordi vi er i en tidlig fase og regner med at en del av kandidatene faller fra. Og så er det også behov for at det helst står igjen mer enn én til slutt, slik at man både kan produsere mange steder, og forsyne hele verden.
Det er for tidlig å si noe om hvordan de ulike kandidatene ligger an, understreker Kristensen. Men han viser til at selskapet Modernas vaksine startet utprøving på mennesker mandag denne uken.
– Men det er ikke nødvendigvis et tegn på at den lykkes, understreker han.
Trenger 20 millarder
I øyeblikket er CEPIS fokus å hjelpe prosjektene mest mulig, samt å forberede produksjonsplaner.
Utprøving av vaksiner, som vanligvis gjøres skritt for skritt, gjøres nå ved at flere ting må gjøres parallelt.
– Samtidig må produksjon skaleres opp, og det tar tid og penger. Vi har beregnet at løpet for disse åtte vaksinene med alle faser og fram til en lisensiert vaksine kan tas i bruk, vil koste 20 milliarder kroner. Vi har mellom ti og 15 prosent av disse midlene nå.
Imponert over politikerne
– For øvrig er vi veldig takknemlige for det den norske regjeringen gjør nå. Vi ser at mange av ministerne er ute og skaffer penger – det er imponerende, avslutter Kristensen.
CEPI ble opprettet i 2016 og har som mål å bidra til at verden raskere får tilgjengeliggjort medisiner og vaksiner, når det oppstår sykdomsepidemier som den for eksempel ebola utgjorde.