LIK BEHANDLING: – Rådene lages for at alle sykehus og kommuner skal likebehandle pasienter, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Skjermbilde

Slik vil myndighetene gi helsepersonell ryggdekning for vanskelige valg

Nye anbefalinger om prioritering sendes på en lyn-snar høringsrunde. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Tidligere i uken oppga helse- og omsorgsminister Bent Høie at myndighetene jobbet med å utarbeide retningslinjer for helsepersonell som må håndtere vanskelige situasjoner som følge av koronautbruddet.

Sykehusene jobber i disse dager med å legge om sin drift for å bli beredt til å takle en stor pågang av pasienter som følge av covid-19-sykdom. Det innebærer blant annet at mange operasjoner utsettes og at helsepersonell må ta tøffe beslutninger om hvilke pasienter som må få behandlingen sin utsatt.

Torsdag ettermiddag ble forslag til nye råd lagt frem.

– Presset på helse- og omsorgstjenesten kommer til å øke og stille oss overfor vanskelige prioriteringsbeslutninger. Det er ikke nytt, men i tiden som kommer blir det flere slike beslutninger, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Retningslinjene som nå presenteres er ikke ferdige, men vi offentliggjør dem for å ta imot innspill, sa Høie, som oppga at retningslinjene er utarbeidet i tett samarbeid med Legeforeningen.

Anbefalingene fra Helsedirektoratet ble først omtalt av NRK.

– Skal likebehandle

– Rådene lages for at alle sykehus og kommuner skal likebehandle pasienter, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på pressekonferansen, da han kommenterte anbefalingene.

Rådene i notatet som ble presentert gjelder både behandling på sykehus og i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, blant annet:

  • Planlagte operasjoner bør opphøre inntil videre, med enkeltunntak.
  • Helsehjelp innen rehabilitering opphører, med enkeltunntak.
  • Beboere i institusjoner skal sikres medisinsk oppfølging og ved sykdom behandles der, så langt det er mulig.
  • Kommunene må forberede seg på raskt å kunne ta ut pasienter fra sykehus, kommunale øyeblikkelig hjelp-plassene må utvides i antall og forsterkes med riktig kompetanse.

Ny versjon i neste uke

Fristen for å komme med innspill er imidlertid kort. En ny, endelig versjon vil være klar i begynnelsen av neste uke, opplyste Høie.

– Vi skal lytte til synspunkter, selv om vi ikke har like mye tid til å lytte som vanlig, sa Høie.

Her finner du anbefalingene.

Powered by Labrador CMS