Kliniske studier rammes av koronaviruset
Flere universitetssykehus stopper inntil videre rekruttering av pasienter til kliniske studier på grunn av det pågående koronautbruddet.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Informasjon om koronavirusets påvirkning på kliniske studier i Norge oppdateres fortløpende på Legemiddelindustriens (LMIs) nettsider. Les siste oppdaterte informasjon her.
Det har grunnet det pågående koronautbruddet blitt innført restriksjoner for kliniske studier ved Avdeling for kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus (OUS), Stavanger universitetssykehus, St. Olavs Hospital i Trondheim, Haukeland universitetssykehus i Bergen, Sykehuset Østfold og Akershus universitetssykehus (Ahus). Det viser opplysninger som bransjeorganisasjonen Legemiddelindustrien (LMI) og deres medlemsbedrifter har samlet inn den siste uken og publisert på sine nettsider.
Innskrenkninger flere steder i landet
Sykehusene informerer om at koronasituasjonen legger begrensninger på mulighetene for monitorering, audits og inspeksjoner av pågående kliniske studier. I tillegg skriver LMI på sine nettsider at rekruttering av pasienter til kliniske studier inntil videre stoppes ved Avdeling for kreftbehandling ved OUS, i tillegg til at all monitorering stoppes med mindre det av spesielle grunner er påkrevd.
OUS opplyser til LMI at montitor for studien ikke kan komme tilreisende med fly, og at de på forhånd må bekrefte at de ikke har brukt fly siste 14 dager, ikke har vært i risikoområde siste 14 dager, ikke har hatt feber eller symptomer på luftveisinfeksjon siste 14 dager og at de ikke har hatt nærkontakt med personer med påvist eller mistenkt koronasmitte.
Radiumhospitalet har ifølge LMI også varslet at det er full stans i rekruttering av pasienter inn i studier fra nå av, og på ubestemt tid. Dette bekrefter også Ahus, melder LMI.
Samarbeider med medlemsfirmaene
– Vi har opprettet en intern clinical operations-gruppe i LMI med en del av medlemsfirmaene våre som har pågående kliniske studier i Norge. Vi videreformidler nå informasjon om kliniske studier som både vi og medlemsfirmaene har fått fra sykehusene vi har vært i kontakt med, opplyser Hege Edvardsen, seniorrådgiver i LMI, til Dagens Medisin.
Edvardsen understreker at det ikke er uventet at man nå ønsker å begrense antallet besøk på sykehus som ikke er kritisk nødvendige.
– Disse tiltakene bidrar til å redusere smitterisikoen for både pasienter og helsepersonell. Dette er en global situasjon som ikke bare rammer Norge, sier hun.