BIOLOGISPRÅK: – Eksponentiell vekst er biologiens språk, sier molekylærbiolog Biljana Stangeland. En av dem som i det siste har publisert egne analyser av spredning på sosiale medier. Foto: Privat

Tror smitteveksten er underkommunisert

På sosiale medier de siste dagene har flere delt egenplottede data på hvordan tilfellene av koronavirus øker i verden, og satt inn data fra Norge.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

GRAF FRA KRONIKK: A): En eksponentiell kurve viser veksten i antall pasienter dag for dag. Det er prosentuelt flere syke i Norge enn i mange andre vesteuropeiske land.

Saken er oppdatert

En av dem som har delt slike sammenstillinger, er Biljana Stangeland som for to dager siden publiserte en analyse på LinkedIn.

Stangeland har bakgrunn fra kreftforskning ved Rikshospitalet og har jobbet i 30 år med molekylærbiologi, med en doktorgrad fra Max Planck institute.

– Når man ser på hvordan sykdommer og bakterier vokser, så vokser de eksponentielt. Dette viser man ved en logaritmisk vekst-graf, forklarer Stangeland, som jobber som dataanalytiker med maskinlæring i selskapet Mindshift i Oslo.

LES OGSÅ: Stangeland skriver i dag om COVID-19-pandemien i en kronikk i Dagens Medisin.

Artikkelforfatteren forteller at hun satt seg selv i karantene og jobbet hjemme etter at hun og familien kan ha blitt smittet av en covid-19-lignende sykdom via reiser til Sveits, Frankrike eller Spania. Grunnen til at hun valgte selvisolasjon var at hun ikke fikk anledning til å teste seg.

– Slik det fungerer
Hun presiserer at man ikke må blir redd av slike grafer – men at man forstå at det er slik biologi fungerer.

Jeg vet ikke helt sikkert om vi ser en trend før det er gått 1-2 uker. Jeg kan også gjøre en stor feil i prediksjon, og det håper jeg virkelig. Biljana Stangeland

– I disse dagene er det mye snakk om «en ny fase» og en «eksponentiell vekst av COVID-19 pasienttall» i Europa og Norge. Det er noe veldig skummelt med de vekstkurvene som tilsynelatende skyter i været. Man kan bli litt overveldet med en slik stigning i pasienttall.

Hun peker på at for de fleste som har erfaring med å følge opp veksten er den eksponentielle kurven selve essensen av livet.

– Dette er biologiens svar på «e=mc2». Alle levende organismer og celler kan vokse slikt, så det er ikke noe skummelt per se. Det som er viktig å merke med slike vekstkurver er at man må regne om alle pasienttall først til algoritmisk skala for så å lese av doblingstiden.

Kritisk til underkommunikasjon
Hun mener at vekstraten til sykdommen, slik som den arter seg i de fleste land er underkommunisert.

– Noen blir redde, og andre gir opp når de ser hvor fort dette sprer seg. Men det disse kurvene i realiteten forteller oss er doblingstiden på pasienttall. Når kurvene flater ut, stiger doblingstiden og det er en betegnelse på at det går fint.

Stangeland sier hun er redd norske myndigheter ikke gjør nok for å få til en utflating av kurven.

– Vi kan snart oppleve at antall pasienter dobles hver annen dag, sier hun og viser til analyser hun sammenstilt av spredning i Norge og andre land av viruset.

Analysene putter Norge høyt opp på kartet over antall smittetilfeller, avhengig av innbyggertall. I tillegg ser det ut til at antall smittede dobler seg fort, forklarer hun.

– Derfor tror jeg vi er i en senere fase enn det som er kommunisert, sier Stangeland.

Stangeland tror at man ikke kan forvente å spre viruset utover et helt år.

– Det vil gå veldig mye raskere enn det de formidler, dersom spredningen er eksponentiell. Dersom viruset dobler seg hver andre dag så vil det å fylle opp norsk intensivkapasitet. 

– Hvis antall syke dobler seg annenhver dag – så vil det bli veldig mange over en hel måned. Se i dag, så var syv innlagt på intensiv. Om de dobler seg i samme takt er det 14 om to dager, og så 28 om fire. Dette fortsetter videre, til man etter 2-3 uker vil kunne ha over 1000 pasienter.

Håper hun tar feil
Hun peker på at i alle europeiske land ser det ut til at det tar 1,8 dager eller 2,5 dager til viruset dobler seg. 

– Man ser samme tendens i tallene fra Kina og Singapore, men de klarte å flate ut kurven etter tretti dager.

– Et fireukers scenario, som i Kina, kan vare mange flere uker i Norge. Dette er veldig avhengig av hva politikerne gjør nå.

Hun mener at man kan stole på å plotte tallene matematisk, selv om man ikke har komplette testtall for Norge, fordi det viser en trend.

– La oss si at Norge ikke tester alle – men at man ikke endrer metode for publisering underveis, så kan man allikevel stole på en kurve som genereres av grafen. Jeg vet ikke helt sikkert om vi ser en trend før det er gått 1-2 uker. Jeg kan også gjøre en stor feil i prediksjon, og det håper jeg virkelig.

TEK-miljøer regner på sykdommen
Stangeland er ikke den eneste som har laget sammenstillinger av data på sosiale medier.

Blant annet har en ingeniør i Kristiansand, Egil Opsahl, i flere dager publisert slike sammenstillinger på Twitter.

Ourworldindata.org, et nettsted som driftes av University of Oxford, har også en sammenstillign av ulike lands smittetall. De har nylig oppdatert oversikten sin over doblingstiden til viruset, og foreløpig skriver lister de Norge med en doblingstid på fire dager.

John Hopkins University har også et online koronavirus-kart som samler smittetilfeller i en logaritmisk graf.

Det siste døgnet har mange som oppfordrer til å unngå sosial kontakt, publisert et langt blogginnlegg fra Medium, som innehar flere lister med hvordan sykdommen COVID-19 sprer seg eksponentielt i verden.

På Twitter har flere enn 1.800 retvitret innlegget. Det deles også hyppig på Facebook, blant flere leger.

Forfatteren av innlegget, Tomas Pueyo, holder ifølge Twitterhandlen @tomaspueyo til i Silicone Valley.

6. mars 2020 delte han en regnemodell hvor selskaper kan avgjøre når de bør begynne med hjemmekontor, for å forhindre spredning av COVID-19.

Norsk informatikkprofessor
Informatikkprofessor Dag Svanæs ved NTNU publiserte nylig en kronikk i VG der han argumenterte for at hvis man lar viruset spre seg eksponentielt så vil det være vanskelig å stagge spredningen.

Han mener at COVID-19 er et virus som kan og må stoppes.

Kronikken var et av de mest delte innleggene på sosiale medier i Norge 10 mars, med over 11.000 delinger på blant annet Facebook og Twitter.

I skrivende stund, torsdag morgen, er nå den mest delte artikklen på sosiale medier at Danmark stenger skoler, på henholdsvis på NRK.no.  

Svanæs, som for øyeblikket er på forskningsopphold i USA, forteller til Dagens Medisin at teknologiselskapene i Silicon Valley allerede tidlig skjønte at fare var på ferde med sine egne analyser.

– Facebook og Google satte restriksjoner slik som vi ser i Norge på sine ansatte for flere uker siden. De har nok matematikere som forutså dette for lenge siden, vi teknologer er trent i å gjenkjenne eksponentiell vekst, sier han.

Han peker på at det er viktig å få frem at det fremdeles er mulig å stoppe viruset og viser til at Kina har fått spredningen til å dø ut.

– Spredningen går ellers rett til himmels. De fleste landene der man ikke har innført meget strenge tiltak har hatt en dobling hver fjerde eller femte dag. Dette går igjen hvert eneste sted det sprer seg. Dette er altså rent empiriske observasjoner. Det er ikke basert på modeller, men noe man ser i alle land og områder, presiserer han.

– Det kineserne klarte å gjøre, var å få spredningstallet R0 til å gå under 1. Det vil si at en smittet person i gjennomsnitt smitter færre enn en annen. Da dør sykdommen ut. Dette er derfor kineserne innførte lockdown. 

Leger vil ha tiltak
Det hører med til historien at intensivlege Mads Gilbert og reiselege Gunnar Hasle nylig sa til Dagbladet at samfunnet nå bør gå i «lockdown».

– Vi er i den eksponentielle fasen av spredningen, uttalte Gilbert til Dagbladet.

LES MER: Også leder for akuttmedisinsk avdeling Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus sier nå til Dagens Medisin at «situasjonen er ute av kontroll».

Jacobsen tror det er riktig at Norge nå snart kan være i verdenstoppen i smitte.

– Dette er enkel matematikk når hver nye pasient smitter omkring tre personer. Om dette kan sies å være direkte eksponensielt eller i rakettfart er egentlig uvesentlig. Men det er definitivt ute av kontroll.

LES MER: I går ble det klart at Danmark kommer med mer ekstreme tiltak. De stenger skoler og offentlige virksomheter som ikke er kritiske.

USA har nå opprettet innreisenekt for hele EU, ifølge VG.

NTB melder nå at alle landets skoler vil bli stengt.


Slik forklarer FHI

VG melder torsdag kl 13.00 om 687 smittede personer.

FHI meldte under beredskapsmøtet på morgenen i dag om 621 smittede. Det er noen færre enn dagen før. Direktør Camilla Stolteberg peker på at Norge har testet mange. Over 8000 personer, ifølge VG.

Dagens Medisin har kontaktet Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om en kommentar på hvordan de stiller seg til diskusjonen om hvorvidt viruset spres eksponentielt.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet viser til dagens rapport fra FHI og sier situasjonen i Norge er dominert av tilfeller importert fra Italia og Østerrike.

– Den observerte økningen de siste dagene skyldes altså i hovedsak at mange kommer hjem med smitte, ikke smitte mellom personer i Norge. Begrepet eksponentiell vekst kan gi inntrykk av noe annet, sier Aavitsland.

Oppgitt interessekonflikt: Biljana Stangeland satt seg selv i karantene og jobbet hjemme etter at hun og familien kan ha blitt smittet av en covid-19-lignende sykdom via reiser til Sveits, Frankrike eller Spania. De fire siste årene har hun jobbet som dataforsker i Mindshift AS.

Powered by Labrador CMS