ALLE MÅ MED: – Hver dag må nå hver eneste innbygger hjelpe til med å bremse denne infeksjonen, sier Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus. Foto: Vidar Sandnes / OUS

Vil ha samme tiltak som i Italia

Avdelingsleder Dag Jacobsen ved Medisinsk intensivavdeling på OUS mener vi nå må vurdere like strenge tiltak som Italia har innført.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Koronavirusutbruddet er nå erklært som en pandemi av verdens helseorganisasjon.

– I praksis bør alle droppe reiser som ikke er helt nødvendige, sier Dag Jacobsen ved Ullevål sykehus.

Jacobsen viser til at de har fått direkte beskjed fra intensivlegene i Milano – «som har et av Europas fremste fagmiljøer på respiratorbehandling» om at det må iverksettes drastiske – «Italienske» - tiltak nå.

Jacobsen forklarer at intensivdrift til vanlig er to-delt. Den planlagte (elektive) driften omfatter komplikasjoner etter operasjoner mot for eksempel kreft og tarmslyng.  Den andre – og største – delen er omfatter de som måtte trenge øyeblikkelig hjelp. For eksempel sepsis, forgiftninger og hjertestans.

– Den planlagte driften kan vi redusere noe, men plassene for øyeblikkelig hjelp får vi ikke gjort noe med. Da kan det bli en situasjon hvor ikke alle får hjelp. Det prøver vi nå å unngå, ved å øke kapasiteten der vi kan, og begrense planlagt virksomhet der vi kan. Dette arbeidet er allerede i gang og planer klargjøres. 

Betydelig dødelighet
– Det viktigste nå er forebyggende tiltak slik at «trøkket» fra de intensivkrevende koronapasientene spres utover i tid. Vi kommer til å belegge store deler av intensivkapasiteten med COVID-19 pasienter – slik som i Nord-Italia. Disse pasientene trenger langvarig respiratorbehandling og dødeligheten er betydelig. Belegget på vår Medisinske intensivavdeling er til vanlig opp mot 90 prosent - allerede over det som er internasjonalt anbefalt.

Han mener Folkehelseinstituttet er «skutt i foten av pressen».

– De har tillit, men jeg tror ikke de tør være frempå, fordi de husker hva som skjedde i 2009 under svineinfluensaepidemien. Da gjorde de en god jobb, men så fikk de pepper for «overdrevne» inngripende tiltak ved en pandemi som ble mildere enn antatt. I stedet for kreditt for at dette kunne skyldes at mange ble vaksinert, fikk de kritikk for komplikasjoner relatert til vaksinen, noe ingen kunne forutsi. Jeg forstår at de derfor går langsommere frem denne gangen. Men det er det ikke tid til nå!, peker han på.

– Stopp all reise
Jacobsen mener man nå bør stoppe all reise ut av Norge med mindre det er helt spesielle behov.

– Gutte- og jenteturer bør ikke tas nå. Det må være bra nok i Norge nå – det blir en del av den nasjonale dugnaden vi alle må ta del i. Han er også kritisk til at myndighetene ikke stopper helsepersonell fra å reise.

– Jeg burde få myndighet til å kunne si til mine ansatte at de ikke skal reise utenlands.

Jacobsen viser til at det i dag har blitt vedtatt i alle RHF-ene å innstille alle kurs for leger fra og med 16.3 og ut til 15 mai.

– Legeforeningen følger forbilledlig opp med ikke å anbefale møter eller kurs med over 50 deltagere. Her ligger en visshet om at leger eller helsepersonell fort kan bli mangelvare og bør beskyttes mot smitte – men kan fortsatt reise utenlands ifølge myndighetene – selv til endemiske områder. Forstå det den som kan.

Han peker på at innstilte legekurs går inn og ødelegger spesialistutdanningen for mange av våre kolleger, som hadde tenkt å søke stillinger basert på spesialistkompetansen de ville ha fått.

– Men dette er også en del av prisen alle må betale for å bremse epidemien - og for ikke å skape mangel på intensivplasser. Heldigvis har vi bare fått positive tilbakemeldinger fra legene om dette, sier Jacobsen.

Kun dugnad som gjelder
Nå er det kun en nasjonal dugnad og strenge tiltak som kan redde Norge fra å gå i samme felle som Italia. Jacobsen tror veksten av viruset er nært eksponensiell.

– Vi kan si at spredningen er ute av kontroll fordi noen pasienter ikke kan spores tilbake til smittekilde. Vi har disse opplysningene fra våre egne pasienter. De er rundt omkring på kjøpesentre og busser. De sprer viruset til tre-fire rundt seg fordi dette viruset er så ekstremt smittsomt. Vi må fokusere på dette og at det nå er ute av kontroll.

Han mener det er enkel matematikk å bevise at viruset SARS-CoV-2 dobler seg raskt i befolkningen.

– Ute av kontroll
Akuttlege Mads Gilbert uttalte også til Dagbladet i dag at han mener viruset nå sprer seg eksponensielt i befolkningen. Sammen med reiselege Gunnar Hasle sier han til avisen at samfunnet må gå i lockdown.

Ourworldindata.org, som er driftet av Oxford university lister blant annet en oversikt over hvordan viruset dobler seg i Norge og i andre land i en oversikt.

På sosiale medier diskuteres det også av mange om Norge beveger seg oppover i verdensrankingen i smitte per innbygger.

Jacobsen tror det er riktig at Norge nå snart kan være i verdenstoppen i smitte.

– Dette er enkel matematikk når hver nye pasient smitter omkring tre personer. Om dette kan sies å være direkte eksponensielt eller i rakettfart er egentlig uvesentlig. Men det er definitivt ute av kontroll.

– Dette kan bremses. Først hørte vi om provinsen i Kina og hvordan det eksploderte der borte. Nå skriver vi mars 2020. Situasjonen er nå at norske borgere ikke får komme inn i landet uten karantene fordi Kina mener at man i Norge har en epidemi uten kontroll. Da skjønner du alvoret. Det hele er nå snudd fullstendig på hodet.

Truet kapasitet
Jacobsen viser til at hans agenda nå er å få frem for alle at intensivkapasiteten i Norge er truet fordi det ikke settes i gang strenge tiltak, raskt nok. Han mener at negativ fokusering på tomme idrettsarrangement og messer, nå må over på ren dugnadsoppfordring blant oss alle.

Jacobsen forsikrer om at alle i intensivmiljøet samarbeider for å kunne ta i mot utfordringen som kommer og sier at det  jobbes kontinuerlig for å få mer smittevernutstyr til de ansatte.

– Vi ser i mediene intervjuer av full ungdom i Holmenkollen som ikke bryr seg. Deretter får vi store oppslag om fotballkampen som må gå uten tilskuere på Ullevål. Men hallo - husk på perspektivet! Nå må alle finne seg i restriksjoner og gå i seg selv. Vi må minimalisere livsførselen slik at utbruddet bremses mest mulig.

Dersom man ikke får til denne dugnaden, tror ikke Jacobsen at pasienter vil finne den «sårt trengte» intensivplassen de kanskje trenger, om få uker.  Erfaringen fra Nord-Italia viser dessverre dette.

– Det folk sliter med er at profylaksen går utover meg som enkeltborger – at jeg skal lide for at dette skal gå seg til. Alle forstår ikke at dette er en viktig del av problemet.

Retningslinjer for akuttprioritering
Jacobsen forteller at de også jobber internt på intensivavdelingen med retningslinjer for å avgjøre hva de skal gjøre om de kommer i en situasjon der de må prioritere å redde de friskeste – slik som man gjør i en krigssone – eller i Nord-Italia akkurat nå.

– Hva gjør vi når de dårlige koronapasientene kommer inn – er vi like tøffe som i Italia? Vi må kanskje prioritere de opp mot russ som for eksempel ikke overholder regler om «russetreff» og som trenger en respiratorplass fordi de har fått smittsom hjernehinnebetennelse. Eneste måte å forebygge dette på – med dagens intensivkapasitet – er forebygging av smitte i dag.

– I skrivende stund er det to nye pasienter i avdelingen vår som har testet positivt på koronavirus. Vi må ha handling nå, sier Jacobsen.

Powered by Labrador CMS