Mener Legelisten-dom kan få følger for flere enn fastlegene
– Dette kan fort få følger for flere av dem som jobber i kommunene, som eksempel lærere og barnevernsansatte, sier Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
– Dette er en prinsipielt viktig sak for oss fordi legers personvern sees opp mot samfunnets interesser, sier leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen til Dagens Medisin.
Legeforeningen saksøkte i sommer staten for å få kjent ugyldig et vedtak i Personvernnemnda som ga nettsiden Legelisten mulighet til å publisere anonyme vurderinger av fastleger på nett uten å gi legene rett til å reservere seg mot slik omtale. Staten er nå frifunnet i Oslo tingrett i en dom avsagt 17. desember.
Avgjørelsen skuffer Legeforeningen.
– Vi mener at det er problematisk med en tjeneste hvor det legges ut vurderinger av anonyme uten at legene gis reell mulighet til å gi et motsvar. Vi vet at det er leger som har bestemt seg for å ikke bli fastleger fordi de har syntes det var ubehagelig å få slik tilbakemeldinger.
Mener dom kan få følger for flere
– Det vises i dommen til at det er mulig for leger å svare på kommentarer på nettsiden?
– Ja, men det er en begrenset rett ettersom kommentarene er anonyme og du derfor ikke kjenner til bakgrunnen for kommentaren. Taushetsplikten gjør også at du ikke kan gå i detaljer i svaret ditt. Med anonyme vurderinger har du heller ingen garanti for at dem som fremsetter påstandene er reelle pasienter.
Klev mener retten ikke har forstått belastningen kommentarene medfører.
– Vi må stå for avgjørelser som pasienter opplever som urettferdige, men å bli hengt ut for å ha gjort en god jobb oppleves som veldig urettferdig for legene.
– Er det ikke en del av jobben å ta upopulære valg?
– Jo, vi får kritikk og diskuterer den med pasientene, men i dette tilfellet har en ikke en reell mulighet til å forsvare seg.
Allmennlegelederen mener dommen kan bety at også annet helsepersonell og andre yrkesgrupper kan bli omtalt i anonyme vurderinger i fremtiden.
– Dette kan fort få følger for flere av dem som jobber i kommunene, som eksempel lærere og barnevernsansatte.
Vurderer anke
I sivile saker er ankefristen én måned fra dagen avgjørelsen ble gjort kjent. 24- desember til 3. januar er ikke medregnet ettersom det er rettsferie.
Klev oppgir at Legeforeningen vurderer å anke dommen før fristen går ut i slutten av januar.
– Vi må sette oss inn i dommen, men vi vurderer å anke. Vi er opptatt av å bevare personvernet til den enkelte lege og at det må være attraktivt å være fastlege, og dette er noe mange av våre medlemmer opplever som en belastning.