Ny migrenemedisin tilgjengelig fra mandag
Prisforhandlingene mellom Sykehusinnkjøp og legemiddelprodusenten Novartis har gitt lavere pris på legemidlet erenumab (Aimovig) som nå kommer inn i blåreseptordningen.
Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.
Forhandlingene gjør at pasientene raskere får tilgang på Aimovig enn gjennom de ordinære budsjettprosessene på Stortinget. Dermed kan pasienter med kronisk migrene som ikke har effekt av annen forebyggende behandling nå få dette legemidlet på blå resept, opplyser regjeringen.
– Dette er en god nyhet for pasientene som har ventet på at dette skulle skje, og det er gledelig at vi gjennom forhandlinger har fått dette på plass raskere enn om det hadde ligget i statsbudsjettet og til en lavere pris for samfunnet, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.
Torsdag ettermiddag holdt helseministeren pressekonferanse om nyheten.
Kan søke fra mandag
Erenumab (Aimovig) er et legemiddel til forebyggende behandling av migrene.
Legemiddelverket har tidligere beregnet at folketrygdens utgifter ville overstige 100 millioner kroner dersom legemidlet skulle forskrives på blå resept.
Når utgiftene overstiger dette beløpet kan ikke Legemiddelverket ta beslutninger om refusjon uten Stortingets samtykke. Derfor fikk Legemiddelverket og Sykehusinnkjøp i oppdrag å gjennomføre prisforhandlinger for å få ned kostandene.
Nå kan nevrologer søke om medisinen fra mandag av.
– Vi mente at det var urimelig å betale fullpris over statsbudsjettet. Det var grunnen til at vi gjorde vedtak om at vi ville forhandle og det har nå vist seg å være en god strategi. Dette har gitt oss nyttig lærdom som vi også kan bruke på andre områder, sier Høie.
– Dette kan gjøre at vi kan ta medisiner i bruk raskere fordi industrien ser at Norge er et land de kan stole på. Om de gir oss så gode tilbud, så kommer medisinene raskere i bruk.
Håper debattanter tenker seg om
– Det har vært høy temperatur i debatten og migrenemedisiner har blant annet blitt sammenlignet med blant annet hiv-medisiner. Gjør du deg noen tanker om den debatten når denne medisinen nå blir innført?
– Jeg håper noen av dem som har uttalt seg skråsikkert i debatten, tenker seg om og ser at denne måten å gjøre det på kanskje har vært til det beste for pasienten. Vi har jo også nylig gjennomført et anbud på hiv-medisiner som har gitt oss et veldig godt tilbud der. Dette viser at vår måte å håndtere industrien gjør at vi oppnår mange fordeler, som at pasientene får rask tilgang til medisin og at industrien får rask tilgang til markedet.
– Tror mange vil gråte
Tine Poole er allmennlege og leder for hodepineklinikken på Volvat. Hun er svært glad for at migrenemedisinen nå blir tilgjengelig på blåresept.
– Jeg tror mange vil gråte en tår. Mange som har betalt selv, tatt lån og strukket seg langt vil nok bli lettet. Dette er et stort skritt i riktig retning, sier Poole som selv sliter med migrene.
Hun påpeker at det er også er to andre lignende medisiner, CGRP-hemmere, på markedet, og fire til sammen.
– Det ser ut som at dette bare gjelder Aimovig, men vi vil trenge alle sammen. De har litt ulik virkningsmekanisme, så det vil si at om en av dem ikke virker vil man da kunne gå videre og prøve den neste.
Statens legemiddelverk hadde oppdraget om å forhandle om prisen.
– Vi er glade for at vi kom i havn med forhandlingene, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagens Medisin.
Saken er oppdatert med sitater fra Bent Høie og Tine Poole.