Britt Fritzman, foretakstillitsvalgt for legene ved Sykehuset Østfold, mener politikerne må bevilge penger til å bygge ut sykehuset. Foto: Privat

Krever at sykehus bygges ut – driver med 100 prosent belegg

Tillitsvalgt ved Sykehuset Østfold sier det haster med å få bevilget penger til å bygge ut sykehuset. - Det er klart for alle at det ikke er ønskelig å ha det slik, sier sykehusdirektøren.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Britt Fritzman er foretakstillitsvalgt for legene ved Sykehuset Østfold, som har slitt med høy beleggsprosent over lang tid.

Hun viser til at beleggsprosenten ved sykehuset er over 100 i snitt. Anbefalt beleggsprosent er 85.

–  Sykehuset Østfold ble bygget etter en beleggsprosent på 92. Det er en grunn til at normen om 85 prosents belegg er der, og har vært der noen år. Vårt sykehus er bygd for lite; med høy beleggsprosent og korridorpasienter i tillegg. Vi kan heller ikke hoste opp så mye helsepersonell.

I årets første tre måneder registrert over 16.000 korridorpasienter på norske sykehus.

Administrerede direktør ved Sykehuset Østfold, Hege Gjessing. Foto: Vidar Sandnes

– Sykehusledelsen gjør en hederlig innsats for å gjøre situasjonen så god som mulig. Men politisk, så må vi få ekstrabevilgninger til Kalnes, vi kan ikke vente i tjue år med å få bygget ut, sier hun til Dagens Medisin.

Administrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Hege Gjessing, bekrefter at sykehuset driver med 100 prosents belegg.

–  Vi trenger tiltak for å øke kapasiteten, det har også Helse Sør-Øst sagt. Vi har høyt belegg og vi trenger økt kapasitet. Vi bestiller nå en framskriving mot 2035 eller 2040, godt inn i framtiden, og det kommer en evaluering av sykehuset i oktober, som Helse Sør-Øst står for. Dette må vi ha på plass før vi ser på tiltak, sier Gjessing.

Les mer: - Det er et kontinuerlig behov for å legge pasienter i korridor

–  Hvordan preger det høye belegget hverdagen hos dere?

–  Vi går med et belegg på 100 prosent, da er vi opptatt av hvordan pasientene og de ansatte har det. Vi jobber med kapasitetsprogrammet vårt, særlig nå når det går mot høst og vinter og økt press, og ser hva vi kan få til av gode løsninger.

Gjessing vil ikke bruke ordet kritisk om situasjonen.

–  Men det er klart for alle at det ikke er ønskelig å ha det slik. Vi melder inn til Helse Sør-Øst i våre jevnlige møter med dem, og ser på avviksmeldinger. De ansatte jobber utrolig bra med dette, og vi er opptatt av spørsmålet, sier Gjessing til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS