Legeforeningen vil ha milliarder til fastlegeordningen
Helseminister Bent Høie lover tiltak, men vil ikke sette prislapp.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
STORO/HELSEDIREKTORATET (Dagens Medisin): Onsdag ble en evaluering av fastlegeordningen lagt frem som viser at situasjonen er krevende for ordningen.
Presidenten i Legeforeningen omtaler evalueringen som «dyster lesning».
– Jeg synes nesten alvoret er større her enn i rapportene jeg har lest tidligere. Her slås det tydelig fast at arbeidshverdagen er uhåndterbar, sier Marit Hermansen.
Få vil bli fastlege
Legepresidenten er spesielt bekymret over hvor få som vil bli fastleger og hvor mange fastleger som vil slutte:
- Kun ni prosent av de spurte medisinstudentene og legene i spesialisering (LIS1) vil bli fastleger.
- 10 prosent av de spurte fastlegene er på vei ut av yrket. Beregninger tilsier at av dem som starter opp som fastleger i 2018 vil 50 prosent slutte innen fire år, oppga EY i sin presentasjon.
– De unge flykter fra yrket, så det er på høy tid at vi har etablert denne virkelighetsforståelsen.
Hermansen mener at evalueringen viser at Legeforeningens bekymring over tid, har vært berettiget:
– Vi har sagt dette i mange år. Evalueringen har tatt tid, men den viser det samme som vi har sagt og da er det viktig at vi kommer oss videre fra å diskutere virkelighetsforståelsen til å se på løsningene.
Vil ha penger på bordet
Hermansen mener at myndighetene har kommet for sent på banen, men ser frem til handlingsplanen for fastlegeordningen som er varslet å komme til våren.
– Nå har ministeren ansvar for å vise handlekraft i handlingsplanen og komme med tilstrekkelig med midler, slik at de unge tenker at dette er en fremtid å satse på.
– Hva innebærer det?
– Handlingsplanen må inneholde en forpliktende økonomisk opptrappingsplan, og den må være i milliard-klassen.
Høie: – Viser at tiltakene var riktige
Det ble onsdag også lagt frem en rapport om pasientenes erfaringer, som viser at pasientene er lite fornøyd med fastlegenes tilgjengelighet.
– Rapportene bekrefter bildet vi har fått tegnet gjennom tilbakemeldinger fra fastleger, pasienter og kommuner og viser at strakstiltakene vi har satt i gang var viktige og riktige, men også at det er behov for å forsterke dem gjennom handlingsplanen som vi nå skal i gang med, sier helseminister Bent Høie.
– Vi er bekymret for at for mange av dem som er fastleger i dag ikke ønsker å stå i jobben lenge, og at yngre leger blir skremt fra å gå inn i ordningen når de hører om de eldre kollegenes historier. Derfor er det viktig å få flere fastleger som kan dele på oppgavene, men samtidig å se på oppgavene og måten vi organiserer dem.
Erkjenner trege tiltak
– Har man kommet for sent på banen med tiltak?
– Vi kunne gjerne ha kommet tidligere på banen med tiltak, men vi startet med strakstiltak allerede i 2018 og forsterket dette i 2019, på mange av punktene som denne rapporten påpeker, sier Høie, og trekker blant annet frem innføringen av en egen samhandlingstakst.
Høie oppgir at det i arbeidet med handlingsplanen vil være behov for å finne «mer grunnleggende løsninger for hele ordningen for fremtiden».
– Presidenten i Legeforeningen vil ha milliarder på bordet. Kan du gi henne det?
– Jeg er mest opptatt av å finne de gode løsningene. Så får vi se hva prislappen på løsningene blir etterpå.