OUS vil vurdere følger av medisin-vedtak over sommeren
Oslo universitetssykehus støttet Vestre Vikens avslag på off label-bruk av immunterapi for pasient. Nå tar sykehuset Helsetilsynets avgjørelse til etterretning, oppgir klinikkleder Sigbjørn Smeland.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det var helseforetaket Vestre Viken som avslo behandling med immunterapi for en pasient som hadde kjøpt behandling i det private, før Helsetilsynet nylig kom på banen og slo fast at det vil være uforsvarlig å ikke fortsette behandlingen. Helseforetaket hadde imidlertid løpende kontakt med sitt regionsykehus, Oslo universitetssykehus. Det oppga fagdirektør Halfdan Aass da han nylig ble intervjuet av Dagens Medisin.
– Det stemmer at vi har hatt løpende kontakt med Vestre Viken, og at vi vurderte saken likt som Vestre Viken, og for så vidt også Fylkesmannen og Oslo og Akershus, bekrefter klinikkleder Sigbjørn Smeland ved Kreftklinikken ved OUS overfor Dagens Medisin.
– Nå må vi så klart ta til etterretning avgjørelsen som Helsetilsynet kom frem til.
– Uventet
Saken som har skapt diskusjon, kan se ut til å ha kommet uforvarende på mange. På spørsmål om han selv ble overrasket over avgjørelsen, svarer Smeland:
– Man kan vel si at det var en uventet konklusjon fra Helsetilsynet ut fra konklusjonen til Fylkesmannen i samme sak.
– Vil saken få følger for eventuelle andre saker om pasienter som søker å få behandlingen dekket i det offentlige etter å ha fått påvist effekt av behandling som er gitt i det private?
– Det er understreket fra Helsetilsynet at dette er en enkeltsak, men alle beslutninger vil få konsekvenser for andre pasienter i samme situasjon med samme diagnose, ut fra likhetsprinsippet.
– For tidlig å konkludere
– Har dere lignende saker på bordet på OUS nå?
– Jeg vil ikke kommentere enkeltsaker, men jeg kan si at vi kjenner godt til problemstillingen. Så gjelder jo dette en enkelt sak med en bestemt krefttype.
– Vil saken kunne få betydning for flere enn pasienter med akkurat samme sykdomsbilde?
– Det er for tidlig å konkludere nå. Det må bli en prosess vi må ta etter sommeren, å se på konsekvensene av beslutningen til Helsetilsynet.
Vil ha klinisk studie
Klinikklederen håper at diskusjonen om avgjørelsen kan sette i gang en generell debatt om off label-bruk av medisiner.
– Vi trenger en diskusjon om off label-bruk av medisiner som er bredere enn denne spesifikke saken, sier Smeland.
Han etterlyser mer systematikk.
– Vi burde rigge off label-bruk på en langt mer systematisk måte enn vi har gjort til nå. Det gjelder både utredning, diagnostikk og innsamling av data. I dag er det for mange enkeltpasienter som det ikke genereres kunnskap om nytten av behandlingen som er gitt. Det optimale ville være å gjøre dette innen rammen av en klinisk studie, sier Smeland.