Frykter dårligere tilbud med ny sjelden-definisjon
Funksjonshemmedes fellesorganisasjon er bekymret for at den nye definisjonen for sjeldne sykdommer kan få følger for tilbudet.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Helse- og omsorgsdepartementet har slått fast at definisjonen av sjeldne diagnoser skal utvides.
– Vi mener endringen er for dårlig utredet og frykter at tjenestetilbudet for dem som dekkes av definisjonen fra før kan bli dårligere, sier generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FO).
Organisasjonen er bekymret for hvilke følger endringen kan få for tjenestetilbudet ved de nasjonale kompetansesentrene, og er redde for at dagens ressurser nå skal deles på flere.
– Men er det ikke en fordel at flere dekkes av definisjonen?
– Jo, forutsatt at tilbudet blir like godt for alle. Hvis tilbudet ikke utvides, betyr det at ressursene må fordeles på flere.
Mener forskning ikke krever endring
– Det har vært mye fokus på fordelene for internasjonalt forskningssamarbeid og statistikk, og lite på konsekvensene for tjenestetilbudet, sier Elvestad.
Hun viser til at danske myndigheter ikke bruker EU-definisjonen.
– Danskene har valgt å beholde sin definisjon, som er tilsvarende den gamle norske. Vi ser fordelene med å kunne samarbeide om forskning, men vi mener at det ikke er nødvendig med en lik definisjon for å samarbeide.
– Skal endre tilbudet
– Vi jobber kontinuerlig med å utvide tilbudet til flere diagnoser, uavhengig av denne definisjonsendringen. Selve definisjonsendringen vil ikke påvirke tjenesten i stor grad. Vi gir allerede tilbud til flere som ikke inkluderes i tidligere definisjon, sier Stein Are Aksnes, leder av Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser.
Han viser til en tidligere kronikk i Dagens Medisin om den kommende nasjonale strategien for sjeldne sykdommer.
– Vi ser fram til strategiarbeidet og videre avklaringer som følge av dette.
– Er kjent med bekymringen
Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet henviser også til strategien som skal utarbeides.
– Helsedirektoratet skal samarbeide med FFO om strategien for sjeldne diagnoser. FFOs vurdering av de praktiske konsekvensene av endret definisjon vil derfor kunne tas opp i dette arbeidet, skriver Erlandsen i en e-post til Dagens Medisin.
– Jeg er kjent med at FFO er bekymret, derfor har jeg også invitert til møte med FFO og Helsedirektoratet for å få synspunkter på arbeidet med strategien.