GLADE: Leder Fredrik Schjesvold og Eva Marie Jacobsen, overlege og seksjonsleder ved avdeling for blodsykdommer, er glad for at Oslo myelomatosesenter omsider har fått et sted å være. Foto: Anne Grete Storvik

Åpnet studie-poliklinikk for pasienter med benmargskreft

Nordens største forskningssenter på benmargskreft har fått et sted å være.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ULLEVÅL SYKEHUS: (Dagens Medisin): Oslo myelomatosesenter har som mål at hver pasient skal være inkludert i en studie.
Senteret, som skal være størst i Norden, inkluderte 98 pasienter i studier i fjor, og har til nå i år inkludert 58. Til sammenligning inkluderer et lignende senter i Stockholm rundt 70 i året.

Fredag åpnet senteret i lokaler på Ullevål sykehus. Oslo myelomatosesenter har fram til nå vært spredt på flere steder, noe som har vært en plage, ifølge leder for Oslo myelomatosesenter, Fredrik Schjesvold:

–  Det begynte på Rikshospitalet med en sykepleier og meg. Nå er vi ti studiesykepleiere, har fem sekretærstillinger og en studiepoliklinikk som er åpen fra mandag til fredag. Vi har hatt kontorer her og der. Det har ikke vært noen plass til oss på Rikshospitalet, og et evig mas om infrastrukturen. Nå har vi akkurat plass til at alle får kontorer og alt vi gjør foregår her. Så vi går fra å ha vært et virtuelt senter til et fysisk senter, sier han.

Senteret har nå ti studier som er åpne for rekruttering.

CAR-T
Etter sommeren åpner senteret også en CAR-T-studie, som akkurat er godkjent av Statens legemiddelverk og som nå ligger hos REK.

– Studien er global og skal inkludere rundt 300 pasienter. Vi regner med at vi kan inkludere cirka én pasient i måneden i Norge; I motsetning til vanlige studier må man i denne vente på en åpning, en «slot», før vi kan inkludere pasienter. Vi håper på å kunne inkludere åtte-ni pasienter totalt. Studien utføres slik at kontrollgruppen vil få et av tre ulike trippelkombinasjoner med legemidler.
–  Det er faktisk slik at kontrollgruppen vil få en bedre behandling enn vi har adgang til å gi her til lands. To av de tre behandlingene vi kan velge mellom er ikke godkjent i Norge, og sannsynligvis er de bedre behandling, forteller Schjesvold.

BiTE – en ny form for immunterapi testes også ut i flere studier ved senteret, og er en antistoffbehandling mot kreft, som er utviklet av selskapet Amgen.
– Dette er en mer avansert form for immunterapi der antistoffet gjenkjenner et mål på begge sider av molekylet - kreftceller på den ene siden og immuncellene på den andre, og får immuncellene til  aktivere seg. Behandlingen virker ekstremt lovende, sier Schjesvold.

Fredrik Schjesvold opplyser at han har mottatt forelesningshonorar fra BMS og forelesningsstøtte fra Amgen.
Powered by Labrador CMS