BLIR RÅDGIVER: Just Ebbesen, tidligere direktør for Sykehuset Østfold HF, blir rådgiver ved OUS. Foto: Vidar Sandnes

Tidligere sykehusdirektør blir rådgiver for nye OUS

Just Ebbesen hentes inn som spesialrådgiver for sykehusutbyggingen i hovedstaden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tidligere direktør for Sykehuset Østfold HF, Just Ebbesen, blir ny spesialrådgiver ved Oslo universitetssykehus (OUS). Ebbesen starter i en engasjementstilling som spesialrådgiver i prosjektet «Fremtidens OUS» den 1. april.

Just Ebbesen ledet prosessen med å etablere det nye Sykehuset Østfold på Kalnes, og har høstet ros for sin gjennomføringsevne. Ebbesen har også vært en omstridt leder og trakk seg i fjor fra stillingen som sykehusdirektør etter mye uro om korridorpasienter, kapasitetsproblemer og Ebbesens lederstil.

Har fulgt debatten

– Dette kan bli spennende, kommenterer Ebbesen til Dagens Medisin.

– Jeg har vært med på et rimelig stort sykehusprosjekt før og gleder meg til å begynne i jobben, sier den tidligere sykehusdirektøren.

Ebbesen sier at han har fulgt den siste tidens debatt og utspill fra tidligere sykehusdirektører og politikere.

– Det vil alltid være mange synspunkter på større byggeprosjekter, sier Ebbesen.

– Må ha en hovedtanke

Sykehuset på Kalnes i Østfold har blitt kritisert for å være for lite. Størrelse og kapasitet har også vært en viktig del av diskusjonen rundt nye sykehusbygg i Oslo.

– Størrelse er et viktig, men krevende tema. Dette er også avhengig av kommunene. Verden endrer seg og det er en dreining mot mer behandling i poliklinikk og dagbehandling. Samtidig har vi mange gamle som har sammensatte sykdommer som ønsker å være hjemme. Vi kan ikke bare framskrive befolkningsveksten og så vet vi hvor stor kapasitet vi trenger, sier Ebbesen.

– Man må ha en hovedtanke, sette en kurs og standardisere sykehusbyggene slik at det er enkelt å endre bruken av arealene.

Advarer mot å bygge tilsvarende
Ebbesen mener at det er avgjørende å tenke nytt.

– Det er viktig å ta med seg det som har fungert i Østfold, og det man har gjort andre steder, og samtidig se fremover. Man kan for eksempel ikke tenke at man skal bygge nye bygg som tilsvarer de man har i dag, sier Ebbesen.
Han vil utfordre fagmiljøene.

– Fagmiljøene bør utfordres til å se inn i krystallkulen, og tenke hvilket mulighetsrom som oppstår ved bruk av ny teknologi, og nye arbeidsformer. Brukerne har ofte andre forventninger enn helsepersonellet tror at brukerne har. De må også være med aktivt i prosessen, sier Ebbesen.

– Viktig at prosessen ikke stopper opp

Ebbesen mener at det er spesielt viktig å holde prosessen i gang.

– Mange steder på Ullevål er ikke forholdene verdige for pasienter og ansatte, og Rikshospitalet er heller ikke optimalt. Dette vil ikke bli bedre før nye bygg står ferdig om 6-10 år. Det må være et funksjonelt og godt tilbud. Utviklingen går raskt og det er veldig viktig at prosessen ikke stopper opp, sier Ebbesen.

Powered by Labrador CMS