UiO-professor og mangeårig ansatt ved OUS, Olav Røise, går hardt ut mot OUS-direktøren, som han mener ikke har gjort noe for å bedre situasjonen rundt personvern-kaoset. Foto: Vidar Sandnes

– OUS-direktøren har abdisert i personvern-saken

– Direktøren har ansvaret for ikke å ha tatt tak i uroen rundt dette, sier UiO-professor Olav Røise.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/RIKSHOSPITALET (Dagens Medisin): Olav Røise er professor ved Universitetet i Oslo og leder for Legeforeningen for kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet. Han jobbet tidligere over 20 år ved Oslo universitetssykehus.

Også han var tilstede tirsdag, på et stort fagmøte på Rikshospitalet i Oslo, der leger forskere, helsebyråkrater og jurister var samlet for å diskutere utfordringene ved tolkningen av personvernreglene ved OUS.

Personvernombudet ofres mens Erikstein sitter og gjemmer seg Olav Røise

Les mer her: – Det er ikke noen spøk dette, det er ikke noe morsomt å gå på tvers av reglene

Flere leger fortalte om store utfordringer som følge av strenge regler, som hindrer dem i å gjøre jobben sin og som de forteller går ut over pasientsikkerheten.

Olav Røise sier han er helt enig i virkelighetsbeskrivelsen fra legene, og mener problemene ikke er nye.

– Dette er tatt opp over år. Det er nesten som man ved å lese Eriksteins innlegg får inntrykk av at dette har kommet opp nå, sier Røise pg henviser til en kronikk i Aftenposten av Erikstein nylig.

– Direktøren har abdisert
– Dette har ulmet og bare blitt møtt med nærmest represalier. Det som er hovedutfordringen her, er elefanten i rommet: Det er direktørens rolle i dette. Det er all grunn til å spørre hva han har gjort med dette og hvorfor han ikke har gjort noe, sier Røise til Dagens Medisin.
Bjørn Erikstein svarer på kritikken fra Røise,  les hans svar her.
– Jeg mener direktøren har abdisert på sin rolle i virksomheten, og latt personvernombudet styre den kliniske virksomheten. Det har gått på bekostning av pasientsikkerhet og forskning, som demonstrert her i dag.

– Kan personvernombudet bare bestemme dette uten at noen kommer inn og justerer kursen, og sier at «dette kan vi ikke gjøre, dette er ikke fornuftig»?, spør Røise.
– Her har direktøren en mulighet til å si at «dette kan vi ikke gjøre fordi det går utover pasientbehandlingen». Og så må han finne ut hvor grensene skal gå. Direktøren har ansvaret for ikke å ha tatt tak i uroen rundt dette.

– Hva er det første som bør gjøres nå?

– Det mest akutte er at de som har ansvaret på toppen klargjør hva de faktisk mener, og si at «dette er mitt ansvar.» I prinsippet er det personvernombudet som ofres mens Erikstein sitter og gjemmer seg.

Powered by Labrador CMS