– Rekrutteringen av fastleger har stoppet helt opp
Nå sliter også de store byene, viser foreløpige resulater fra ny kartlegging.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
TROMSØ (Dagens Medisin): – Tidligere har vi vært veldig bekymret for rekrutteringen av fastleger i de små og perifere kommunene. Nå er det store problemer i de store byene, kanskje med unntak av Oslo.
Det sier Legeforeningens Petter Brelin til Dagens Medisin.
Tirsdag arrangerte Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM) en konferanse om legerekruttering, i Tromsø.
Konferansen samler distriktsleger og helseledere fra hele Norge. Her framholdt Brelin, som er leder for Norsk forening for allmennmedisin, at bekymringen for fastlegerekrutteringen blir større.
– Lite fristende valg
For etter VGs kartlegging av fastlegesituasjonen i 2017, har Legeforeningen utført en helt lik kartlegging, som snart er klar. Det er resultater fra denne som forteller at det rapporteres om rekrutteringsproblemer i Bergen, Trondheim, Sarpsborg og Gjøvik. Dette er steder som tradisjonelt ikke har hatt mye rekrutteringsproblemer.
– Hva er årsaken til denne utviklingen?
– Det er det vanskelig å si noe om. Rundt år 2013 - 2014, ble vi bevisste på at rammebetingelsene ikke er så gode i allmennpraksisen lenger. Og kombinert med at oppgaveveksten er helt formidabel, så gjør dette at det er et lite fristende valg for unge leger å ta denne jobben.
– Samtidig må det sies at det fortsatt er en morsom jobb, og vi må minne unge leger om at dette er en jobb hvor man gjør nytte for seg. Men at det er litt strevsomt, sier Brelin.
Skremte leger?
Under rekrutteringskonferansen tirsdag ble det stilt spørsmål fra salen, om Legeforeningens bidrag i kampen for rekruttering i form av den negative omtalen rundt fastlegesituasjonen.
Brelin medgir at foreningen kan ha bidratt til å skremme unge leger fra å jobbe som fastleger.
– Parallelt med den massive medieomtalen av en fastlegekrise, har også Legeforeningen kjørt sin «kampanje» med krise-fortellinger. Har dere med dette bidratt til en forverret rekruttering, slik en lege i salen antydet her på konferansen?
– Ja, det tror jeg. Men det er umulig å si fra om problemer uten at dette får konsekvenser for de som vurderer en slik jobb. Vi må være ærlige nok til å si at når vi fokuserer på problemene, så oppdager selvsagt de unge legene dette først av alle. Og de blir usikre på om dette er veien videre for dem. Vår jobb er å si fra om ting som er vanskelige.
– Kommunene tar det på alvor
– Kunne dere ha kommunisert ting annerledes?
– Man kan alltid svare ja på om man kunne ha gjort ting annerledes. Det er sikkert andre måter å gjøre dette på. Men fastlegesituasjonen er strengt tatt ikke vårt ansvar, det er kommunenes, og vi må minne dem på at dette yrket skal gjøres attraktivt. Vi ser at mange kommuner nå tar dette på alvor, og at vårt arbeid gir resultater. Jeg tror mye av det vi har gjort har vært riktig Nå må vi fortelle våre unge kolleger at fastlegeyrket er flott, og at vi har gode håp for fremtiden, sier Brelin.