Fylkeslegen oppretter tilsynssak mot OUS
Etter at klinikkleder Otto Smiseth nå mener at stengningen av PCI-laben på Ullevål kan være årsaken til at en pasient fikk hjerteinfarkt i behandlingskøen, oppretter Fylkeslegen i dag tilsynssak.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
-Når klinikkleder Otto Smiseth på OUS gir en ny forklaring på en pasienthendelse og sier at det kan være de organisatoriske endringene som er årsaken til at en pasient fikk hjerteinfarkt, har vi dag opprettet tilsynssak, sier fylkeslege Jan Petter Odden i Oslo og Viken til Dagens Medisin.
Og han legger til:
-Vi sender på bakgrunn av de nye uttalelsene i dag brev til Oslo universitetssykehus og ber dem redegjøre for saken, sier Odden.
Stengte PCI-lab på Ullevål
Som Dagens Medisin tidligere har skrevet stengte ledelsen ved Hjerte-, lunge og karklinikken en PCI-lab på Ullevål på kort varsel i oktober i fjør. Pasientene skulle overføres til tilsvarende lab ved samme klinikk på Rikshospitalet. Også personalet ble flyttet fra Ullevål til Rikshospitalet.
Konsekvensene av endringene Smiseth iverksatte, var at ventetiden for planlagte PCI-inngrep på Ullevål økte til mellom 12 og 14 uker på få uker etter stengningen av PCI-laben der. Før jul lå det derfor an til rundt 50 fristbrudd i romjulen. En pasient som ble omdefinert fra høyrisikopasient til lavrisikopasient, som kan vente noe lenger på behandling, fikk hjerteinfarkt i ventetiden.
Fikk varsel fra ansatte
Ansatte sendte bekymringsmelding om pasientsikkerheten etter endringene.
– Vi tok dette opp med ledelsen på Oslo universitetssykehus i et ordinært kontaktmøte vi har to ganger i året. Direktøren ved OUS, Bjørn Erikstein, ga en redegjørelse som vi vurderte som tilfredsstillendende, sa Jan Petter Odden til Dagens Medisin for en uke siden.
Han opplyste at hendelsen hvor en pasient fikk hjerteinfarkt i behandlingskø ikke var meldt Helsetilsynet, og mente det heller ikke var gitt at det burde gjøres.
– Dersom ansatte mener det er en direkte sammenheng mellom hjerteinfarktet og den omorganiseringen som fant sted, burde saken vært meldt til Helsetilsynet som en 3–3A-melding. Hvis en slik sammenheng ikke er sannsynlig, er det ikke meldeplikt. Det vil alltid være en risiko for at denne typen pasienter kan utvikle infarkt mens de venter, sa Odden.
Nå oppretter han tilsynssak på bakgrunn av nye opplysninger fra klinikkleder Otto Smiseth.
Oslo Universitetssykehus sier i en kommentar til dagens Medisin at de tar saken til etterretning og at de vil svare ut saken på vanlig måte overfor Fylkeslegen.