FHI: «Vi må ta ansvar på begge sider»
Spørsmålet er om produsentene kun skal produsere etter ordre, eller om de også skal ta beredskapshensyn, mener vaksinesjefen i Folkehelseinstituttet.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Ledelsen ved verdens største vaksinefabrikk peker på at vaksineprodusenter må forutsi etterspørselen flere år frem i tid, og etterlyser forutsigbare vaksineinnkjøpere.
Avdelingsdirektør Britt Wolden ved Folkehelseinstituttet (FHI) forteller at norske myndigheter i høyeste grad er opptatt av åpenhet og forutsigbarhet overfor vaksineprodusentene.
Deler kunnskapen de har
– For programvaksinene er vaksinebehovet kjent. Her er vi så åpne og forutsigbare vi kan overfor produsentene, og deler all den kunnskapen vi har. I andre tilfeller, for eksempel i forbindelse med vaksiner til utbrudd, vet vi ikke hvor stort behovet blir. I Norge har vi et godt system med beredskapslagre av vaksiner, som bidrar til at mangelsituasjoner ikke blir et stort problem, sier Wolden.
– Er problemet større når man innfører nye vaksiner?
– Da vet vi ikke helt sikkert om vi får den høye vaksinedekningen vi ønsker oss. Vi bestiller likevel inn slik at alle får sin rett til vaksine oppfylt. I praksis er ikke dette noe problem siden vaksinene har såpass god holdbarhet at vi greier å tilpasse forsyningen etter etterspørselen.
Vurderer markedssituasjonen
Hva gjelder spørsmålet om lengden på avtaleperiodene, peker Wolden på at FHI som hovedregel inngår avtaler på maksimalt fire år – med en gjensidig anledning til å avslutte avtalen først etter det andre året og deretter etter det tredje året.
– Veldig mange av avtalene varer i fire år. Noen ganger sier vi opp avtalene hvis markedssituasjonen endrer seg – hvis det for eksempel kommer flere eller bedre vaksiner på markedet.
Vil dele byrden
Wolden mener samtidig at det ikke bare er myndighetene som bør ta byrden og ansvaret for at det finnes beredskapslagre av vaksiner.
– På grunn av vår beredskapsmodell har Norge vært skånet for de store mangelsituasjonene, men internasjonalt er dette en problemstilling som kan løses bedre. Spørsmålet for produsentene er om de helt og holdent skal produsere etter ordre, eller om de også skal ta beredskapshensyn. Her må vi ta ansvar på begge sider, ettersom dette er veldig kompliserte produkter som tar lang tid produsere.